Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Tóbisz: Počas pandémie a zavretia divadiel mi najviac chýbali Bedári

Na archívnej snímke herec Titusz Tóbisz (Jean Valjean). Foto: TASR - Dano Veselský

Návrat muzikálu Bedári na javisko Divadla Nová scéna bola pre mňa tá najlepšia správa, akú som mohol dostať, prezradil predstaviteľ titulnej postavy.

Bratislava 14. januára (TASR) - Divadlo Nová scéna sa otvára divákom opätovným uvedením muzikálu Bedári. Kultový muzikál podľa románu Victora Huga sa po takmer dvoch rokoch prestávky, spôsobenej koronavírusovou pandémiou, vracia na divadelné dosky. "V hlavnej úlohe Jeana Valjeana sa opäť predstaví skvelý Titusz Tóbisz, diváci sa môžu tešiť na podmanivú hudbu v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Petra Valentoviča a excelentné spevácke i herecké výkony slovenských a českých muzikálových hviezd," uviedla pre TASR PR manažérka Zuzana Šebestová. Zážitok z predstavenia podľa nej umocňujú veľkolepá scéna a výpravné kostýmy.

Muzikál Bedári (Les Misérables) francúzskych autorov Alaina Boublila (libreto) a Claude-Michela Schőnberga (hudba) je najslávnejším a najdlhšie hraným divadelným muzikálom na svete, má na svojom konte viac ako 160 medzinárodných ocenení. Po slovenskej premiére 20. a 21. septembra 2019, na ktorej sa zúčastnili aj samotní autori, sa na Novej scéne odohralo 24 vypredaných predstavení a slovenská verzia si okamžite získala priazeň divákov i odbornej kritiky. Príchod pandémie v marci 2020 však úspešné uvádzanie tohto titulu prerušil.

"Návrat muzikálu Bedári na javisko Divadla Nová scéna bola pre mňa tá najlepšia správa, akú som mohol dostať. Práve toto dielo mi zo všetkých predstavení počas pandémie a zavretia divadiel najviac chýbalo. Nielen z umeleckej stránky," prezradil predstaviteľ titulnej postavy, hosťujúci Titusz Tóbisz, sólista košickej opery. Ako dodal, skúšobné obdobie trvalo mesiace a práca na tomto muzikáli celý ansámbel zocelila: "Boli sme ako rodina. A pandémia túto rodinu roztrhla. Na Bedárov sa teším aj preto, lebo je to predstavenie, ktoré ma najviac nabíja energiou, aj keď je nesmierne náročné."

Do obnoveného predstavenia vstúpilo aj niekoľko nových tvárí vrátane Mirky Gális Partlovej, ktorá si pre materské povinnosti zahrá postavu Fantiny až teraz. "Do Bedárov nastupujem po takmer dvoch rokoch a mám pocit, že tieto prvé januárové predstavenia budú premiérou nielen pre mňa, ale pre všetkých účinkujúcich. Nových i starých. Veľmi sa teším, že postava Fantiny si ma počkala, je mi o to bližšia ako matke," povedala Gális Partlová.

Jeden z najnáročnejších prevádzkových titulov uvedie Divadlo Nová scéna 15. a 16. januára. Svoj priestor otvára v režime OP pre 50 percent hľadiska, čo je 300 divákov.