Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Tohtoročný Akademický Prešov vyvrcholil happeningom na Hlavnej ulici

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Hosťami festivalu boli profesionálne, poloprofesionálne a amatérske divadelné súbory, spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín.

Prešov 30. septembra (TASR) - Pochôdzkovým divadlom Parada – Happening vyvrcholila vo štvrtok na Hlavnej ulici v Prešove súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov (AP). Podujatie hostilo už tradične študentské, poloprofesionálne a profesionálne slovenské a zahraničné divadlá. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovskej univerzity v Prešove Anna Polačková.

Hosťami tohtoročného festivalu boli ako v predošlých ročníkoch profesionálne, poloprofesionálne a amatérske divadelné súbory, spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín. Okrem študentských divadiel súťažili jeho účastníci aj v kategóriách ako vlastná literárna tvorba, umelecký preklad, mediálne filmové umenie.

Na tohtoročnom AP sa okrem domácich vysokoškolákov predstavili aj študenti z Bratislavy, Ružomberka, Košíc a Prešova, ktorí sa zapájali do viacerých inšpiratívnych divadelných workshopov," uviedol dramaturg festivalu Miron Pukan.

Organizátori sa usilujú aktivizovať divadelné umenie na stredných školách, ktoré tak môžu pripraviť na umeleckú dráhu budúce osobnosti nielen slovenskej kultúry – hercov, scenáristov, dramaturgov, režisérov v divadle, ktorí sa formujú aj vďaka tomuto podujatiu už vyše polstoročie.

V rámci programu festivalu sa predstavili napríklad Divadlo Actor Košice, ktoré uviedlo vo svojej úprave známe dramatické dielo s prvkami absurdity Stroskotanci niekde na mori poľského tvorcu Sławomira Mrożka. Nechýbali ani Divadlo Konja Košice s Głowackého modernistickou hrou Antigona v New Yorku, Crocus Civitas Košice s hudobnou rozprávkou Kačky Rapotačky, Divadelné štúdio RosArt Ružomberok s postmodernistickým textom Solitarita súčasnej poprednej dramatičky Gianini Cárbunariu a mnohí iní.

"Z hostí je treba spomenúť tiež Divadlo Colectivo Priekopník Veverička Levice, Divadlo Kontra Spišská Nová Ves, ako aj zahraničné divadlá - brnenské divadlo Husa na Provázku s klauniádno-kabaretnou inscenáciou Takt a moskovské Divadlo Liki i Ľubvi, ktoré si svojou hrou pripomenulo slávneho ruského herca, básnika, pesničkára a skladateľa Vladimíra Vysockého," priblížil dlhoročný riaditeľ festivalu Karol Horák.

Jedným z vrcholov tohtoročného festivalu bol krakovský súbor európskeho formátu KTO, ktorý uzavrel festival pochôdzkovým divadlom Parada – Happening na Hlavnej alebo Prešovské teatrum mundi s klaunskými, cirkusovými a varietnými číslami s ich rozličným svetelným a zvukovým ozvláštnením v intenciách karnevalového sprievodu.

Vyhlasovateľom Súťaže amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska – Akademický Prešov je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Rektorát Prešovskej univerzity v Prešove, mesto Prešov, Fond na podporu umenia a Občianske združenie Akademický Prešov.