Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Tohtoročný festival Divadelná Nitra navštívilo 5500 návštevníkov

Atmosféra na festivale Divadelná Nitra. Foto: TASR Henrich Mišovič

Šesťdňový festival ponúkol 13 inscenácií od autorov z ôsmich krajín.

Nitra 4. októbra (TASR) - Kúzelnícke triky, kabaretné kúsky i akrobatické výkony v inscenácii Batacchio od súboru Cirk La Putyka ukončili 27. ročník medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Šesťdňový festival ponúkol 13 inscenácií od autorov z ôsmich krajín. Okrem Slovenska mali na festivale zastúpenie Poľsko, Maďarsko, Česká republika, Portugalsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo a Libanon.

Hlavný i sprievodný program prepájala myšlienková niť tvorená predponou -RE ako znova, opäť, odpoveď vyjadrujúca pocit života na hranici, na prelome, potrebu zmeny paradigmy vnímania sveta. "Téma -RE priniesla do spoločenského diskurzu nové pohľady na minulosť i prítomnosť, umožnila prezentovať nové témy a nové tendencie, pripomenula dôležité míľniky našej histórie," zhodnotila riaditeľka festivalu Darina Kárová.

Divadelná Nitra uviedla vo svojom programe okrem klasickej činohry aj nové druhy a žánre, akými sú divadlo prednáška, fyzické divadlo aj tanec, bábkové divadlo i nový cirkus, performancia pre jedného diváka či predstavenie bez jediného herca. Každý festivalový deň sa verejnosť mohla s tvorcami osobne stretnúť a zhovárať na ranných diskusiách Artists talk, ako aj na večerných diskusiách priamo po predstaveniach v hľadisku.

V hlavnom programe navštívilo 13 predstavení 3150 divákov. Sprievodný program s 51 podujatiami videlo 1900 návštevníkov. Do pracovného programu vrátane ranných diskusií a diskusií po predstaveniach sa zapojilo 500 ľudí. Spolu 5550 návštevníkov sa zúčastnilo na predstaveniach a podujatiach hlavného aj sprievodného programu. Medzinárodný festival priniesol počas víkendu viac ako 50 podujatí sprievodného programu – výstav, filmov, koncertov, diskusií aj programov pre deti.

Už po štvrtý raz privítal festival na svojej pôde mladých kritikov z krajín V4 a Východného partnerstva. Seminár kritickej reflexie V4@Theatre Critics Residency ako tvorivá platforma pre divadelných kritikov do 35 rokov hostil 16 kritikov a dvoch lektorov z 12 krajín. Divadelná Nitra 2018 pokračovala aj vo svojom celoročnom projekte neformálneho vzdelávania o divadle Ako na divadlo, ktorý sa uskutočňuje už od roku 2008. Druhej časti vzdelávacieho programu, Pobytu na divadelnom festivale, sa zúčastnilo 15 študentov.

Do Nitry zavítalo 147 profesionálov z umeleckých, produkčných, technických a organizačných zložiek ôsmich hosťujúcich súborov v hlavnom programe. Tohtoročný festival pripravil 19-členný organizačný štáb. K celej organizácii, ale aj atmosfére festivalu prispelo 70 dobrovoľníkov.