Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Torontský festival stiahol pre obvinenia film o pedofílii

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

69-ročný režisér Ulrich Seidl, známy okrem iného svojou trilógiou Raj: Viera, Raj: Láska, Raj: Nádej, obvinenia zo zlého zaobchádzania s hercami odmietol.

Toronto 9. septembra (TASR) - Torontský medzinárodný filmový festival zrušil piatkovú svetovú premiéru snímky "Sparta" rakúskeho režiséra Ulricha Seidla o téme pedofílie. Stalo sa tak po tom, čo minulý týždeň nemecký magazín Der Spiegel zverejnil anonymné svedectvá členov filmového štábu, ako aj detí obsadených vo filme, podľa ktorých boli počas nakrúcania v Rumunsku vystavené násiliu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Film Sparta je príbehom rakúskeho trénera džuda v stvárnení oceňovaného herca Georga Friedricha, ktorý sa usiluje prekonať svoje pedofilné sklony začatím nového života v odľahlom regióne Rumunska.

Správa uvedeného nemeckého periodika cituje tiež rodičov zúčastnených detí, ktorí pod podmienkou anonymity uviedli, že neboli podrobne informovaní o téme filmu.

"Tento film bol stiahnutý (z programu)," uviedol na svojej webstránke bez udania ďalších podrobností torontský filmový festival, ktorý sa koná od 8. do 18. septembra.

Produkčná spoločnosť Seidl Filmproduktion sa k tejto záležitosti pre AFP odmietla vyjadriť. Samotný 69-ročný režisér Seidl, známy okrem iného svojou trilógiou Raj: Viera, Raj: Láska, Raj: Nádej, obvinenia zo zlého zaobchádzania s hercami odmietol.

"Nikdy som nenútil deti (ani žiadnych iných hercov) robiť pred kamerou veci, ktoré si neželali robiť," uviedol vo vyhlásení na svojom webe po zverejnení článku v Spiegli. "Nijaké dieťa nebolo nikdy natáčané nahé alebo v sexuálnej situácii, póze či kontexte. Takéto scény som nikdy nezamýšľal a nikdy neboli nakrútené. Počas nakrúcania sme nikdy neprekročili etické a morálne hranice," zdôraznil.

Ako ďalej poznamenal, rodičom detských hercov vysvetlil "pred natáčaním všetky podstatné zložky filmu v početných privátnych rozhovoroch (za účasti tlmočníka)".

Prípad údajne vyšetruje prokuratúra v Satumarskej župe na severozápade Rumunska, kde filmovanie prebiehalo, uviedol pre AFP zdroj z prokuratúry.

Film Sparta je naďalej v programe festivalu v španielskom San Sebastiane, ktorý sa začína 16. septembra.