Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Trnavská Galéria pozýva na prehliadku výstavy Otisa Lauberta

Na archívnej snímke Galéria Jána Koniarka v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na pozadí všetkých realizovaných diel stoja Laubertove denníky, malé zápisníky, do ktorých si zakresľuje svoje nápady, aby ich mohol realizovať neskôr. Obsahujú už viac ako desaťtisíc ideí.

Trnava 3. novembra (TASR) - Galéria Jána Koniarka v Trnave (GJK) pozýva na komentovanú prehliadku aktuálnej výstavy Otisa Lauberta Spiace idey. Uskutoční sa vo štvrtok (4.11.) o 18.00 h za účasti autora i kurátorky Annamárie Juhásovej v priestoroch GJK v Koppelovej vile na Zelenom kríčku.

Výstava prináša výber z aktuálnej tvorby Otisa Lauberta a prvýkrát prezentuje jeho návrhy nerealizovaných výtvarných nápadov, ktoré si celý život zaznamenáva do svojich denníkov. „Autor pracuje s netradičným výtvarným materiálom, ktorý nachádza v predmetoch z bežného života, ako je hrebeň, vlajka, sviečka, zips, kniha, bicykel a podobne alebo ich fragmentoch, polotovaroch, ale aj absurdnejších veciach ako krovky exotického hmyzu či ohryzky kukuríc. Z nich komponuje svoje objekty, asambláže a koláže,“ uviedla kurátorka. Hoci sú tematicky veľmi rozmanité, rozprávajú spoločným jazykom založeným na poetickosti, parafráze a slovnej hre.

Na pozadí všetkých realizovaných diel stoja Laubertove denníky, malé zápisníky, do ktorých si zakresľuje svoje nápady, aby ich mohol realizovať neskôr. Obsahujú už viac ako desaťtisíc ideí. „Mnohé z nich sa v priebehu rokov dočkali realizácie, počtom však ďaleko prevažujú návrhy nikdy nerealizovaných diel. Od konceptu, performancie či land artu, cez asambláže, objekty a sochy, až po výtvarné zásahy do architektúry a priestorové inštalácie,“ doplnila kurátorka.

Výstava potrvá do 21. novembra, z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia.