Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Trnavská brána bude milovníkom folklóru otvorená od piatka do nedele

Trnava, foto z archívu. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Festival Trnavská brána dopĺňa nová expozícia Etnografia – materiálna kultúra trnavského vidieka v Západoslovenskom múzeu v susedstve amfiteátra.

Trnava 19. augusta (TASR) – Program Otvárajte sa, trnafské brány odštartuje v piatok večer 21. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Trnavská brána. Do nedele (21. 8.) prinesie stretnutia so slovenským folklórom v rôznych jeho podobách, mesto Trnava ako organizátor podujatia pripravilo vystúpenia folkloristov z viacerých kútov Slovenska. Informovala za organizátorov Mestského kultúrneho strediska Terézia Krupčíková.

Na večerné podujatia v mestskom amfiteátri počas celého piatka pozýva trh ľudovoumeleckých výrobkov na pešej zóne a od 15.00 h krátke úvodné vystúpenia všetkých zúčastnených súborov. Na pódiu letného kina potom od 19.00 h vystúpia najskôr domáce súbory Trnavček, Drienka, Trnafčan a Trnafská cimbalovka, potom s programom Miesto na Zemi – obrazy z Dolnej zeme Mladosť z Banskej Bystrice.

Aj v sobotu (20. 8.) sa podujatia v popoludňajších hodinách uskutočnia na Hlavnej ulici a povedie tadiaľ i krojovaný sprievod. "Na večer sme pripravili program Došol k nám host... a né jeden, kde diváci uvidia súbory z Maďarska, Poľska a Česka a po nich spoločný program súborov Gymnik a Kopaničiar," uviedla Krupčíková.

V nedeľu bude program v amfiteátri pokračovať od 17.00 h vystúpením Spevulí ze Skalice a hudby Kamarádzi ze Záhorá. Súbežne sa od 13.00 h v kultúrnom centre Nádvorie uskutoční Festival výšivky a čipky. "Predstavia sa tri desiatky remeselníkov zo Slovenska i Česka, pripravené sú workshopy a prednášky," doplnila Krupčíková.

Festival Trnavská brána dopĺňa nová expozícia Etnografia – materiálna kultúra trnavského vidieka v Západoslovenskom múzeu v susedstve amfiteátra a v Oskar Čepan Gallery na Nádvorí je výstava Čipka Oľgy Lichnerovej. V západnom krídle historickej radnice je výstava fotografií predchádzajúcich ročníkov podujatia.