Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Trnavská knižnica predstavuje knihy o povstaní a Trnavskej posádke

Na archívnej snímke bez uvedeného dátumu boje povstaleckých jednotiek Československej armády v povstaní. Foto: TASR/archív

Do SNP odišli z Trnavy viac ako tri tisícky prezenčne slúžiacich vojakov, záložníkov a zmobilizovaných zo všetkých kútov Slovenska.

Trnava 20. augusta (TASR) – Knižné tituly s tematikou Slovenského národného povstania (SNP) a odchodu Trnavskej posádky na povstalecké územie predstavuje výstava Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave.

"Chceme práve takouto formou upozorniť, že v období, ktoré je charakteristické neustálym prívalom množstva správ, je knižnica zdrojom informácií, ktoré obstáli v čase. Naša prezentácia informuje, aké sú tu dostupné zdroje, z ktorých si môžu záujemcovia spraviť obraz o SNP a o období, v ktorom sa uskutočnilo a aký malo vplyv na spoločnosť,“ uviedol riaditeľ knižnice Pavol Tomašovič.

Na jednom z výstavných panelov sú predstavené osobnosti udalostí v Trnave. Vojenskej posádke v čase vypuknutia SNP velili Andrej Benka - Rybár, Mikuláš Čordáš a Karol Fraňo. Do SNP odišli z Trnavy viac ako tri tisícky prezenčne slúžiacich vojakov, záložníkov a zmobilizovaných zo všetkých kútov Slovenska, ale vyše pol tisíca dobrovoľníkov z radov obyvateľov mesta. So sebou vzali 48 nákladných a 23 osobných vozidiel, motocykle, viac ako tristo koní a vozov a veľké množstvo zbraní a streliva. K nim sa pridali piešťanskí letci. Ďalší panel prezentuje knižné tituly o téme. "V registri regionálneho fondu je okolo 300 položiek týkajúcich sa problematiky odboja. A k tomu množstvo tlače vo zviazanej forme,“ doplnil Tomašovič.

Podľa jeho ďalších slov sa SNP bude knižnica venovať aj v Prázdninovom superklube pre deti. "V stredu 21. augusta bude hosťom popoludnia s názvom Jakubko Zelinovie alebo ako aj malé deti vedeli, kto boli partizáni akademický maliar, ilustrátor Miroslav Cipár. Povstanie si pamätá z detských rokov, chceme využiť jeho návštevu a našim deťom toto obdobie priblížiť," uviedol Tomašovič.