Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Trnavské Divadlo J. Palárika prináša inscenáciu Skrytý zmysel do škôl

Na archívnej snímke Divadlo Jána Palárika na Divadelnej ulici v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ideovým východiskom na vznik Skrytého zmyslu je kritické myslenie.

Trnava 2. apríla (TASR) – Trnavské Divadlo Jána Palárika (DJP) uviedlo na otvorenej skúške na Strednej zdravotníckej škole v Trnave pripravovanú inscenáciu Skrytý zmysel. Ukážka pred budúcimi zdravotníkmi a zástupcami ďalších stredných škôl predstavila zákulisie tvorby originálnej experimentálnej inscenácie, podľa PR Lucie Turňovej odhalila skrytý zmysel diela, na ktorého dotvorení mali účastníci možnosť participovať.

„Jedným z dosiahnutých cieľov tejto prezentácie je aj spätná väzba a tvorivo-kritický dialóg medzi obecenstvom a autormi. Výsledkom tejto vzájomnej výmeny názorov a kolekcie postrehov od zúčastneného testovacieho publika je množstvo cenných rád a podnetov, ktoré prispejú k dotvoreniu finálnej podoby inscenácie,“ konštatovala Turňová.

Interaktívna inscenácia zo stredoškolského prostredia prenáša po dobu jednej vyučovacej hodiny divákov do deja. Formátovo, obsahovo a žánrovo nadväzuje na úspešný projekt DJP Nemá trieda, ktorý vznikol k 30. výročiu Nežnej revolúcie. Rozvíja modelovú situáciu, keď do príbehu vstúpia fenomény, ako dezinformácie, hoaxy, konšpiračné teórie, propaganda, upozornenie na nezákonné praktiky a podobne. „Tri archetypálne zvolené postavy rozohrajú mocenskú hru, v ktorej priazeň či nepriazeň obecenstva bude veľmi dôležitá, ba až rozhodujúca,“ opísala Turňová.

Ideovým východiskom na vznik Skrytého zmyslu je kritické myslenie. „Zámerom projektu je vytvoriť komplexný vzdelávací projekt, ktorý prekračuje nielen hranice divadelnej budovy, ale aj hranice tradične uchopenej tvorby pre mládež,“ vyjadril dramaturg a spoluautor scenára Michal Baláž. Po divadelnej časti bude vždy nasledovať diskusná. Súčasťou projektu je aj tlačená didaktická pomôcka, pracovný list, slovník pojmov a zoznam odporúčanej literatúry a filmov na ďalšie štúdium predstavovanej problematiky.

V inscenácií účinkujú herci DJP Michal Jánoš, Tomáš Mosný a Martin Križan. Na odbornej časti projektu spolupracujú Adam Dobrota, Ján Markoš a Zuzana Panczová. Premiéra sa uskutoční 22. apríla. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a taktiež ho podporila Nadácia Tatra banky.