Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Trnavské organové dni otvorí nemecký organista Christian-Markus Raiser

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

V nedeľu 22. augusta sa prestaví renomovaný barokový huslista Miloš Valent s organistom Stanislavom Šurinom a organista Ján Vladimír Michalko z Bratislavy.

Trnava 18. júla (TASR) – Spolu sedem koncertov v rôznych kombináciách organu a iných nástrojov a ansámblov zaznie v rozmedzí od júla do konca augusta v rámci 26. ročníka medzinárodného festivalu Trnavské organové dni. Na otváracom koncerte v nedeľu (18. 7.) sa v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave o 20.00 h predstaví nemecký organista Christian-Markus Raiser. Informoval o tom iniciátor a organizátor podujatia Stanislav Šurin.



„Otvárací koncert sa už tradične bude konať v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Trnava Tourism,“ uviedol Šurin. Hlavným organizátorom festivalu je Bachova spoločnosť na Slovensku, festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a finančne tiež mesto Trnava a Ministerstvo dopravy a regionálneho rozvoja. Na prvom koncerte odznejú skladby G. Frescobaldiho, J. Bulla, J. P. Sweelincka, J. S. Bacha, J. Ch. H. Lincka, Ch.-M. Raisera a J. Grisona.

O týždeň neskôr (25. 7.) predstaví organovú hudbu Baskicka Esteban Elizondo, na koncerte vystúpi aj Miešaný spevácky zbor Tirnavia so zbormajstrom Michalom Stahlom. Uvedú okrem iných dielo M. Sch. Trnavského a F. Mendelsohna. „Talianske duo Giulio Mercati (organ) a Alberto Melgrati (hoboj) predstaví 1. augusta hlavne hudbu svojej krajiny. Z Poľska zahrá 8. augusta recitál Przemyslaw Kapitula z Varšavy. Sopranistka Jana Pastorková a organista Mário Sedlár uvedú 22. augusta tiež diela slovenských skladateľov 18. až 21. storočia,“ informoval Šurin.

V nedeľu 22. augusta sa prestaví renomovaný barokový huslista Miloš Valent s organistom Stanislavom Šurinom a organista Ján Vladimír Michalko z Bratislavy. V závere festivalu 29. augusta vystúpia trnavské zborové telesá Tirnavia a Cirkevno-hudobný spolok pri Bazilike sv. Mikuláša s organistom Paolom Bougeatom.