Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Trojnásobný laureát Oscara herec Jack Nicholson sa dožíva 75 rokov

Na archívnej snímke z februára 1976 americký herec Jack Nicholson v scéne oscarového filmu Prelet nad kukučím hniezdom od režiséra Miloša Formana Foto: TASR/AP

New York/Bratislava 21. apríla (TASR) - Trojnásobný laureát Oscara a vášnivý fanúšik basketbalistov z amerického tímu Los Angeles Lakers, americký herec Jack Nicholson sa dožíva v nedeľu životného jubilea 75 rokov.

Hollywoodsky herec Jack Nicholson je hrdý na svoju povesť nepolepšiteľného Casanovu. Imidž nenapraviteľného zvodcu mu vraj odjakživa prospieval. Počas svojej úspešnej kariéry, ktorú okrem hereckej virtuozity sprevádzalo aj jeho povestné sukničkárstvo, sa Nicholsonovi podľa vlastných slov podarilo dostať do postele viac než 2000 žien. Čo sa týka filmovania, sám sa priznáva, že pracovať s ním môže byť veľmi namáhavé, pretože pri práci často hundre a neskoro si to uvedomí.

Je trojnásobným laureátom prestížnej sošky americkej filmovej akadémie Oscar za filmy Chinatown (Čínska štvrť, 1974), One Flew Over the Cuckoo's Nest (Prelet nad kukučím hniezdom, 1975) a As Good as It Gets (Tak dobre ako sa len dá, 1997).

Jack Nicholson sa narodil 22. apríla 1937 v americkom New Yorku. Vyrastal v rodine svojich starých rodičov v americkom Neptune City. Domnieval sa, že sú to jeho rodičia. O tom, že to boli jeho prarodičia a že jeho domnelá staršia sestra bola vlastne jeho matkou sa dozvedel až v roku 1974. Jeho matka aj stará matka boli vtedy už po smrti. Absolvoval strednú školu Manasquan High School, kde bol triednym šašom. Na prekvapenie spolužiakov sa zúčastnil pomaturitného stretnutia aj po 55 rokoch.

To naznačilo jeho budúcu kariéru, začínal v animátorských štúdiách Hanna-Barbera v Hollywoode. Potom začal hrať vo filmoch. Prelom jeho kariéry znamenalo účinkovanie v kasovom trháku Easy Rider (Bezstarostná jazda, 1969). Nasledovali ďalšie úspešné snímky, napríklad The Shining (Osvietenie, 1980), Poštár vždy zvoní dvakrát (Postman Always Rings Twice, 1981), The Witches of Eastwick (Čarodejnice z Eastwicku, 1987). Vo fime The Bucket List (Kým si po nás príde, 2007) vytvoril postavu nevyliečiteľne chorého pacienta, ktorý s druhým pacientom s podobným osudom ujde z kliniky, aby pred úmrtím obaja stihli ešte vybaviť nevyriešené záležitosti z príslušného zoznamu.

Jeho komerčne najúspešnejším filmom sa stal rozprávkový príbeh Batman (1989). Za stvárnenie Jokera v tomto filme dostal Jack Nicholson ocenenie Zlatý glóbus. Je nositeľom aj ceny Amerického filmového inštitútu (AFI) za celoživotné dielo.

Jack Nicholson nechýbal na žiadnom domácom stretnutí basketbalistov Los Angeles Lakers. Ich zápasom sa museli prispôsobiť aj jeho filmovacie tímy.