Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Turnerovu cenu získal toho roku Duncan Campbell

Duncan Campbell Foto: TASR/AP

Turnerova cena je pomenovaná po slávnom maliarovi žijúcom v 19. storočí. Udeľujú ju od roku 1984 britským umelcom mladším ako 50 rokov.

Londýn 2. decembra (TASR) - Laureátom prestížnej Turnerovej ceny sa toho roku stal Duncan Campbell za dielo, ktorého súčasťou je aj tanečná sekvencia inšpirovaná Karlom Marxom, informovala agentúra AP.

Campbell, ktorý sa narodil v Írsku a žije v Škótsku, dostal Turnerovu cenu dotovanú sumou 25.000 libier za dielo z oblasti videoartu nazvané "It For Others".

Ide o kombináciu afrického umenia s politickou filozofiou a zábermi zo Severného Írska. Campbellov projekt má byť odpoveďou na dokumentárny film o africkom umení, ktorý pred 61 rokmi nakrútili Chris Marker a Alain Resnais.

Turnerova cena je pomenovaná po slávnom maliarovi žijúcom v 19. storočí. Udeľujú ju od roku 1984 britským umelcom mladším ako 50 rokov. Cena často vyvoláva kontroverzné reakcie a diskusie o hodnote a hodnotách moderného umenia.

Mnohým umelcom však Turnerova cena pomohla k sláve: stalo sa tak v prípade transvestitu-keramikára Graysona Perryho, v ktorého prácach klasických tvarov, ale netradičných farieb ako téma dominuje smrť, sexuálne zneužívanie či sadomasochizmus. Nositeľom Turnerovej ceny je aj Damien Hirst, ktorý sa preslávil sériou skutočných zvierat, napríklad koňov či kráv, naložených do formaldehydu, či Steve McQueen, režisér filmu 12 rokov v reťaziach (12 Years a Slave).

Campbellovi v pondelok cenu odovzdával herec Chiwetel Ejiofor, ktorý v spomínanom filme stvárnil hlavnú postavu - muža, ktorý prišiel o slobodu a upadol do otroctva. Campbell v ďakovnej reči uviedol, že by sa chcel vydať práve cestou McQueena a venovať sa réžii.

Cenu odovzdávali v pondelok večer v londýnskej galérii Tate Britain, kde sú od septembra vystavené diela všetkých štyroch finalistov tohto ročníka súťaže o Turnerovu cenu. Okrem Duncana Campbella sa o cenu uchádzali aj Ciara Phillipsová, Tris Vonna-Michell a James Richards - umelci, ktorí sú podľa britských médií mimo "mikrokozmu súčasného umenia" pomerne málo známi.

Podľa bookmakerov bol Campbell jasným favoritom na výhru. Historik umenia Gus Casely-Hayford v rozhovore pre televíziu Channel 4 krátko pred oznámením mena laureáta uviedol, že Campbellovo "dielo nás núti rozmýšľať o umení v kontexte morálky".