Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Turnus J. Vojteka uvedie Ji.hlava v svetovej premiére

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Festival tento rok ocení jedného z najvýraznejších slovenských filmových tvorcov, scenáristu, režiséra, fotografa a pedagóga Dušana Hanáka.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Medzinárodný festival dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava sa uskutoční od 25. do 30. októbra. V poradí 26. ročník festivalu ponúkne v súťažných i nesúťažných sekciách vyše 300 filmov, z toho 95 v svetovej, 33 v medzinárodnej a šesť v európskej premiére. V programe figuruje 17 slovenských filmov, svetovú premiéru čaká snímka Turnus režiséra Jara Vojteka. Za celoživotný prínos filmovej kinematografii festival ocení slovenského režiséra Dušana Hanáka.

"Chýbať nebude program reflektujúci ruskú agresiu na Ukrajine, téma vojny vo filme, nové snímky arménskej filmovej legendy Artavazda Pelešjana či ukrajinského režiséra Sergeja Loznicu," informujú organizátori dokumentárnej Ji.hlavy s tým, že festival ponúkne aj najväčšiu prehliadku filipínskej kinematografie v Európe, retrospektívy amerických režisérov Shirley Clarkovej a Lionela Rogosina či konferenciu venovanú etike v dokumentárnom filme. Sprievodný program predstaví súčasnú slovenskú hudobnú scénu.

Slovenský film Turnus režiséra Jara Vojteka, sociálnu sondu do života troch postáv, ktorým sa pre prácu v zahraničí rozpadajú rodinné vzťahy, uvedie festival v svetovej premiére v medzinárodnej súťaži Opus Bonum.

Sekcia Krátka radosť, ktorá je už prístupná divákom online, prinesie dve medzinárodné premiéry slovenských dokumentov – Musíme prežiť: Fukušima! od Tomáša Krupu a Budujeme Slovensko – Okrasa od režisérky Márie Pinčíkovej.

Film +-90 režiséra Mareka Kuboša, mapujúci históriu tzv. Generácie 90, skupiny slovenských filmárov, ktorí študovali v 90. rokoch, premietne sekcia Zvláštne uvedenie. "Projekcia bude spojená s prezentáciou knihy Ako sa robí dokument, v ktorej Andrea Slováková spoločne s Petrom Kerekesom štyri roky sledovali vývoj, výrobu a postprodukciu dokumentárnych filmov českých a slovenských autorov a autoriek," avizujú organizátori festivalu.

Tento rok ocení jedného z najvýraznejších slovenských filmových tvorcov, scenáristu, režiséra, fotografa a pedagóga Dušana Hanáka. Na slávnostnom ukončení festivalu (29. 10.) si prevezme Cenu za celoživotný prínos kinematografii.