Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Turnus je nový dokument oceňovaného režiséra J. Vojteka

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dokument o opatrovateľke v Rakúsku, kamionistovi, ktorý brázdi celú Európu, a partii robotníkov, ktorá robí sadrokartónové stropy, prináša od štvrtka do kín distribučná spoločnosť Filmtopia.

Bratislava 30. marca (TASR) - Experimentom medzi autentickosťou a hranou metódou je nový dokument Jaroslava Vojteka Turnus. Oceňovaný režisér v ňom spracoval tri príbehy ľudí, ktorí cestujú za prácou, aby mohli finančne zabezpečiť svoje rodiny. Dokument o opatrovateľke v Rakúsku, kamionistovi, ktorý brázdi celú Európu, a partii robotníkov, ktorá robí sadrokartónové stropy, prináša od štvrtka do kín distribučná spoločnosť Filmtopia.

"Je to pre mňa trochu experiment s hraním sa medzi autentickosťou a hranou metódou. V niektorých scénach ide o rekonštrukciu ich životov. To, čo prežili a bolo pre nich silné, sme znova 'prežili' pred kamerou," približuje Vojtek. Vysvetľuje, že protagonisti jeho snímky vystupovali ako neherci, ale hrali samých seba. "Poznali tie situácie a pocity, takže ich vedeli znova sprítomniť. Dokonca to malo pre nich akoby nejaký psychologický ozdravný účinok. Pripravil som si scénu ako z hraného filmu, ale potom sa to zrazu premenilo na autentický dokument. Bola to pre mňa zaujímavá skúsenosť, ktorú som predtým vo filmoch nepoužíval," priznal režisér.

Vojtek tvrdí, že bez toho, aby sa stal súčasťou životov protagonistov, sa dokumenty ani nedajú nakrúcať. "Jedine tak môžete čo najvernejšie pretransformovať ich životný pocit na plátno," hovorí režisér, ktorý veľa času strávil s protagonistami aj pred nakrúcaním. "Aby už samotná realizácia bola akoby spoločné dielo, spoločný odkaz o ich živote. Získaná dôvera s nimi sa potom prejaví na autentickosti. Musia pochopiť, že sa o nich skutočne zaujímate a je to viac ako film," dodáva režisér.

Účinkujúcich vo filme našiel náhodou na východe. "Z rozhovorov som pochopil, že je to pre nich ťažká životná trauma, keď musia opúšťať svoje domovy a meniť svoj priestor, na ktorý boli roky zvyknutí. A hlavne sa trhajú citové väzby s ich rodinami, čo veľmi ťažko znášajú. Chcú zabezpečiť rodinu, ale chladnú vzťahy a citovo sa odcudzujú. Mal som veľa príbehov, ale tieto tri akoby boli reprezentantom všetkých, ktoré som poznal. Zrkadlí sa v nich v jednom akoby môj pocit z toho množstva všetkých ostatných príbehov," poznamenal Vojtek. Spolu s Marekom Leščákom, autorom námetu, sa podpísal aj pod scenár filmu Turnus. "Marek je okrem vynikajúceho scenáristu aj dramaturg. A tak dáva filmom, ako sa hovorí, hlavu a pätu. Ja mám tendenciu zachádzať až do patetickosti, ale on to vždy postaví do zdravej emócie," uzavrel dokumentarista.





Trailer filmu Turnus: www.youtube.com/watch?v=cq2ayL4RUp4