Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Tvárou novej storočnice bratislavskej Živeny je Andrea Bučko

Na snímke z videa Andrea Bučko. Foto: Youtube/Andrea Bučko

Oslava 100. výročia vzniku bratislavskej Živeny bude pokračovať vo štvrtok (28. 4.) v Múzeu mesta Bratislavy odborným seminárom o histórii spolku a verejnej angažovanosti žien v Bratislave.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Miestny odbor najstaršieho ženského spolku na Slovensku - Živena Bratislava - oslávil v stredu v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu 100. výročie svojho vzniku. Na slávnostnom popoludní si členky aj členovia bratislavskej Živeny pripomenuli históriu spolku od roku 1922 do súčasnosti. Predstavili aj tvár bratislavskej Živeny na nasledujúcich 100 rokov, ktorou sa stala hudobníčka, herečka a režisérka Andrea Bučko.

"Rozhodli sme sa nájsť mladú dámu, ktorá by bola stelesnením novej storočnice bratislavskej Živeny a jej nového zrodenia. Presne takou mladou dámou, ktorá by sa mohla stať našou Živenou, je Bratislavčanka Andrejka Bučková," uviedla predsedníčka Miestneho odboru Živena Bratislava Alena Bučeková. "Veľmi sa nám páči, ako vystupuje, je to mladá, distingvovaná, vzdelaná, všestranná dáma, ktorá je schopná svojou hudbou liečiť, vlievať do žíl novú silu," dodala Bučeková.

Na galaprograme zaznela aj nová pieseň bratislavských Živeniarok, ktorú na text Oľgy Janíkovej zložila práve Andrea Bučko. Dcéra jazzovej speváčky Adrieny Bartošovej a herca, recitátora Štefana Bučka je absolventka divadelnej réžie a dramaturgie na VŠMU v Bratislave. Na svojom konte má štyri hudobné albumy, medzi nimi je aj "Morena", ktorú nahrala s Dominikou Kavašovou. Andrea Bučko tvorí hudbu aj pre divadlo. V Slovenskom národnom divadle spolupracovala na hre Milada. Pre inscenáciu o živote Milady Horákovej zložila hudbu a hrá v nej aj jednu z postáv.

Členovia spolku v rámci programu priblížili históriu bratislavskej Živeny od roku 1922 po súčasnosť, kultúrne a sociálne aktivity, predstavili aj ciele na nasledujúce roky. Ocenili tiež viaceré spolupracujúce osobnosti a inštitúcie. Medailu Eleny Maróthy Šoltésovej si za celoživotnú sociálnu prácu prevzala Apolónia Sejková z Prešova. "Tam pred 20 rokmi založila organizáciu MyMamy, vedie ju, vybudovala chránené bývanie a detský klub pre ženy a ich deti, ktoré majú skúsenosti s domácim násilím. Skúsenosti s touto prácou šíri ďalej ako lektorka," priblížila pre TASR Bučeková.