Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Tvorcovia drámy Ja, Olga Hepnarová nakrúcajú melodrámu o inakosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

V hlavnej úlohe sa predstaví slovenská herečka Rebeka Poláková, známa najmä z filmov Únos, Cigán či Čistič.

Bratislava 8. júna (TASR) - Tvorcovia životopisnej drámy Ja, Olga Hepnarová začali v Bratislave nakrúcať nový česko-slovenský film Nikto ma nemá rád. Melodrámu o inakosti, ktorú na klasický celuloidový film točí režisérska dvojica Tomáš Weinreb a Petr Kazda, podporil aj filmový festival Berlinale. TASR o tom informovala PR manažérka Lucia Muráriková.

Snímka vzniká v koprodukcii Českej republiky, Slovenska, Francúzska a Švajčiarska a má medzinárodné herecké obsadenie. V hlavnej úlohe sa predstaví slovenská herečka Rebeka Poláková, známa najmä z filmov Únos, Cigán či Čistič. Jej hereckým partnerom je Litovčan Mantas Zemleckas. V snímke si zahrajú i ďalší Slováci, napríklad Marek Geišberg či Barbora Bobuľová. Z českých hercov sa v tam objavia Hana Vagnerová a Miroslav Hanuš.

Na archívnej snímke herečka Rebeka Poláková.
Foto: TASR - Michal Svítok


Podobne ako titul Ja, Olga Hepnarová, aj novinka má byť vizuálne a autorsky výrazným filmom o ľuďoch, ktorí rozličnými spôsobmi nezapadajú do spoločnosti. Hlavnou hrdinkou je osamelá Sára, ktorá sa nečakane zamiluje do tajomného muža. Ani jeden z nich však nespĺňa predstavy okolia a ich vzájomný vzťah sa stane neprijateľným. "Obidvaja hlavní hrdinovia Sára a Martin sa od okolia odlišujú. Napriek tomu a napriek svojim pochybnostiam sú však silnými osobnosťami a nevzdávajú sa lacno. Ich úsilie o šťastie presahuje bežnú každodennosť," >priblížil projekt jeden z režisérov Weinreb. Pri tvorbe scenára sa autori výrazne inšpirovali klasickou gréckou drámou Antigona. "Už od začiatku sme však chceli, aby sa dej odohrával v súčasnosti," dodáva Kazda.

"S Olgou Hepnarovou debutovali Petr a Tomáš v Berlíne, kde otvárali sekciu Berlinale Panorama. Festival nás potom pri našom novom projekte podporil vo fáze vývoja v sekcii Industry, a to výberom na Copro-market 2018. Aj teraz sa zaujímajú, ako práca pokračuje a ako sa film vyvíja," opísal záujem berlínskeho filmového festivalu o vznikajúci film producent Vojtěch Frič. Snímku nakrúcajú na klasický filmový materiál vo formáte super 16 mm a vyvolávať sa má priamo v Kodaku v Londýne. Za netradičnú kameru sa postavil oceňovaný slovenský kameraman Juraj Chlpík, architektom filmu je Pavol Andraško, o kostýmy sa stará Aneta Grňáková.

Prvá klapka padla v marci v Bratislave, následne má natáčanie pokračovať v Plzni a jej okolí, v Prahe a potom sa vráti späť do Bratislavy. "Nakrúcať sa bude počas tohtoročnej jari, leta a jesene. Premiéra v kinách je plánovaná na leto 2023," uzavrela Muráriková.