Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Kultúra

Týždeň slovenského filmu ponúkne divákom takmer 50 snímok

Na archívnej snímke vstup do kina Lumiere. Foto: TASR - Pavol Zachar

Počas úvodného ceremoniálu prehliadky odovzdajú ceny za prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy, histórie, publicistiky či popularizácie slovenského filmu.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Atlas vtákov režiséra Olma Omerzua v hlavnej úlohe s Miroslavom Donutilom otvorí v pondelok večer Týždeň slovenského filmu. Prehliadka v bratislavskom kine Lumiére uvedie do 10. apríla takmer päťdesiat slovenských snímok. Pripravený je tiež bohatý sprievodný program, diskusie o filmoch a predstavenia pre deti.

Celkovo sa diváci môžu tešiť na 47 celovečerných filmov a krátkometrážnych slovenských filmov. Hlavný program tvoria celovečerné filmy, ktoré mali v roku 2021 premiéru. Ide o 13 hraných, 15 dokumentárnych a jeden animovaný film. Premietať sa budú aj filmy nominované na národnú filmovú cenu Slnko v sieti. "Týždeň slovenského filmu je bilančná prehliadka, ktorá hodnotí, reflektuje a oceňuje tvorbu slovenskej kinematografie. Sme radi, že po predchádzajúcich dvoch ročníkoch, keď sa vzhľadom na pandemickú situáciu konala v náhradnom jesennom termíne a iba on-line, sa tento ročník uskutoční naživo v kine a v plnom rozsahu," hovorí Miro Ulman, programový dramaturg prehliadky, ktorá v sprievodnom programe prináša aj dva semináre zamerané na prepojenie filmu a literatúry.

Seminár zameraný na tvorbu spisovateľa Petra Pišťanka spojili organizátori s krstom 3-DVD s filmami Rivers of Babylon (1988) Vlada Balca, Muzika (2007) a Rukojemník (2014) Juraja Nvotu, ktoré vznikli podľa predlohy výnimočného autora 90. rokov. Prehliadka si Pišťanka pripomenie projekciou Balcovho film Rivers of Babylon.

Počas úvodného ceremoniálu prehliadky odovzdajú ceny za prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy, histórie, publicistiky či popularizácie slovenského filmu. Cenu Petra Mihálika si na otvorení prevezme filmová a literárna historička Jelena Paštéková, Cenu Pavla Branka získa filmový publicista Matej Sotník a Cenu Orbis Pictus zástupcovia vydavateľa mesačníka Film.sk o filmovom dianí (nielen) na Slovensku.

Slovenský filmový ústav (SFÚ), organizátor Týždňa slovenského filmu, upozorňuje na dve minuloročné novinky z hlavného programu prehliadky, ktoré vznikli v koprodukcii s Ukrajinou. Ide o drámu Predtuchy Viačeslava Kryštofovyča a film Cenzorka Petra Kerekesa, ktoré premietnu ako symbolické vyjadrenie podpory nášmu východnému susedovi. "Pre ľudí z Ukrajiny so statusom dočasného útočiska alebo azylu je vstup na prehliadku voľný," avizuje SFÚ. Po skončení Týždňa slovenského filmu uvedie tri víťazné filmy ocenené na udeľovaní národných filmových cien Slnko v sieti v kategóriách najlepší hraný film, najlepší dokumentárny film a najlepší animovaný film s ukrajinskými titulkami.