Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Týždeň slovenského filmu prinesie ocenenia za filmovú vedu a kritiku

Na snímke zľava tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová, programový dramaturg Týždňa slovenského filmu Miroslav Ulman, riaditeľ Fotofo/Stredoeurópsky dom fotografie Václav Macek a šéfredaktor časopisu Kino-Ikon Martin Kaňuch počas tlačovej konferencie Slovenského filmového ústavu k Týždňu slovenského filmu v Bratislave 23. novembra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ocenenia by mali odovzdať na slávnostnom otvorení Týždňa slovenského filmu v pondelok 29. novembra. Novinkou aktuálneho ročníka je divácke hlasovanie o najlepší film roku 2020.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Týždeň slovenského filmu uvedie 20 celovečerných hraných a dokumentárnych filmov, ktoré mali premiéru v kinách v minulom roku. Na bilančnej prehliadke, ktorú organizuje Slovenský filmový ústav (SFÚ) od 29. novembra do 5. decembra v bratislavskom Kine Lumiére, tiež odovzdajú ocenenia za filmovú vedu a kritiku. Informovali o tom organizátori v utorok na tlačovej konferencii.



Programový dramaturg prehliadky Miro Ulman pripomenul, že v pandemickom roku 2020 dramaticky poklesla návštevnosť v kinách. "V Európe to bolo okolo 70 percent, na Slovensku prišlo do kín o 64 percent divákov menej ako v roku 2019," spresnil s tým, že o 53 percent poklesol aj počet domácich premiér. Vlani sa dostalo do kín len 20 slovenských filmov. Týždeň slovenského filmu ponúka príležitosť si ich zrekapitulovať. "Hráme ešte ďalších 20 starších archívnych filmov v rámci sprievodných podujatí, ktorých sme pripravili 13, sú medzi nimi hodnotiace panely," dodal Ulman a upozornil tiež na diskusiu o dosahu pandémie na tvorbu, distribúciu a podporu audiovízie.

Súčasťou prehliadky bude udeľovanie Ceny Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy, jej držiteľkou sa stane historička Jelena Paštéková. Na podujatí tiež odovzdajú dve nové ocenenia. Ako informoval Václav Macek, zástupca ich vyhlasovateľov, prvým laureátom Ceny Pavla Branka za sústavný a hodnotný prínos v oblasti slovenskej filmovej kritiky a publicistiky, ktorá je určená pre autora vo veku do 35 rokov, bude Matej Sotník. Cenu Orbis Pictus za významný publikačný či editorský počin v oblasti slovenskej filmovej vedy získa mesačník Film.sk.

Ocenenia by mali odovzdať na slávnostnom otvorení Týždňa slovenského filmu v pondelok 29. novembra. Novinkou aktuálneho ročníka je divácke hlasovanie o najlepší film roku 2020.

Podujatie v slovenskej premiére otvorí film Olma Omerzu Atlas vtákov v hlavnej úlohe s Miroslavom Donutilom. V predpremiére prehliadka uvedie aj rodinný animovaný film Myši patria do neba režisérskej dvojice Jan Bubeníček a Denisa Grimmová. "Budeme ho hrať cez víkend, tento film sa dostal medzi nominácie Európskej filmovej akadémie v kategórii celovečerný animovaný film," uzavrel Ulman.

Návštevníci prehliadky sa ďalej môžu tešiť na vlaňajšie divácke hity Šarlatán, Sviňa, dokument V sieti, oceňovanú snímku Služobníci či dokumenty Raj na zemi, FREM a Salto je kráľ. Medzi animovanými snímkami sa predstaví napríklad aj krátky animovaný film Sh_t Happens, ktorý vlani uviedol festival Sundance. V hlavnom programe sa celkovo premietne deväť dlhometrážnych hraných filmov, 11 dlhometrážnych dokumentárnych filmov a pásmo piatich krátkometrážnych titulov.