Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Týždeň slovenskej Poviedky predstaví finalistov súťaže a ocenené diela

Ilustračné foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Do jubilejného 25. ročníka súťaže prijali 222 príspevkov, hodnotila ich porota zložená zo spisovateľov, ktorí v minulosti získali hlavnú cenu.

Bratislava 4. februára (TASR) - Diskusie s finalistami literárnej súťaže Poviedka 2021 a čítania ocenených príspevkov prinesie Týždeň slovenskej Poviedky. Online podujatia sa uskutočnia od 7. do 14. februára každý deň o 18.00 h na facebookových stránkach liternyklub.sk a vydavateľstva KK Bagala.

Ako ďalej informoval TASR vyhlasovateľ súťaže Koloman Kertész Bagala, všetky ocenené diela sú publikované v zborníku Poviedka 2021. Ocenené poviedky budú čítať na online podujatiach Lucia Hurajová, Eva Mores a Ľubo Bukový.

Do jubilejného 25. ročníka súťaže prijali 222 príspevkov, hodnotila ich porota zložená zo spisovateľov, ktorí v minulosti získali hlavnú cenu. O víťazoch rozhodovali Peter Balko (predseda poroty), Dominika Moravčíková, Peter Hoferica, Václav Kostelanski, Radovan Potočár a Dominika Madro. Okrem hlavnej ceny pre Janu Turzákovú porota udelila druhé miesto Jane Šturdíkovej, tretie miesto Miroslave Kuľkovej a šesť prémií.

"Texty, ktoré boli zaslané v tomto ročníku, najčastejšie reflektovali pohnuté duševné stavy protagonistov a protagonistiek, komplikované partnerské a medzigeneračné vzťahy či hľadanie vlastnej identity v turbulentne sa meniacej spoločnosti v novom tisícročí," zhodnotila porota 25. ročník súťaže s tým, že prihlásení autori a autorky sa štylizovali do realistického alebo prudko subjektívneho opisu skutočnosti. "Ale často pracovali aj s komediálnou optikou, využívajúc metódy persifláže, irónie a frašky," dodáva porota.

Víťazná poviedka ju oslovila precíznou prácou so slovom, premyslenou štruktúrou deja a schopnosťou zachytiť životný pocit manželky a matky bez pátosu a romantizovania. "Text si bez umelého dramatizovania zachoval vnútorné napätie, tajomstvo i silnú autorskú výpoveď," dodávajú porotcovia k víťaznej poviedke z pera Jany Turzákovej, ktorej sa Týždeň slovenskej Poviedky bude venovať v jeho závere (14. 2.).