Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Hlasy festivalu Ozveny staroslovienčiny zaznejú aj na Kráľovej holi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

V kultúrnom dome je pripravená aj výstava mapujúca 26 rokov tohto festivalu a výstava fotografií Věry Jičínskej.

Telgárt 23. júla (TASR) – Stretnutím účastníkov pri prameni Hrona a peším výstupom na Kráľovu hoľu sa začal v sobotu dopoludnia v Telgárte v okrese Brezno 27. ročník festivalu viachlasného chrámového a ľudového spevu Ozveny staroslovienčiny pod Kráľovou hoľou.

Ako informujú organizátori zo Stredoslovenského osvetového strediska v Banskej Bystrici, peší výstup na Kráľovu hoľu vyvrcholí na poludnie spoločným spievaním na vrchole tejto takmer 2000 metrov vysokej hory.

Samotná prehliadka chrámových spevov sa uskutoční od 15.00 h v gréckokatolíckom kostole v Telgárte. Program speváckych skupín bude od 19.00 h v areáli kultúrneho domu. Sobotný program vyvrcholí o 20.30 h vystúpením Folklórneho súboru Hornád z Košíc. Úplný záver dňa patrí Tanečnému domu a zábave v réžii Vlada Michalka. Hudobne ho bude sprevádzať Ľudová hudba Pokošovci zo Šumiaca.

Nedeľa (24. 7.) bude v znamení svätej liturgie v gréckokatolíckom kostole, ktorá bude slúžená v staroslovienskom jazyku.

V kultúrnom dome je okrem toho pripravená aj výstava mapujúca 26 rokov tohto festivalu a výstava fotografií Věry Jičínskej z rokov 1932 – 1934 z Horehronia.