Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Analytici: Rezort kultúry mešká s krokmi, ktoré majú priniesť úspory

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR Jaroslav Novák

Útvar hodnoty za peniaze pri analýze doterajšieho plnenia revízie upozorňuje, že sa nepodarilo do stanoveného termínu zadefinovať ciele a merateľné ukazovatele pre jednotlivé oblasti kultúry.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Ministerstvu kultúry (MK) SR sa darí plniť opatrenia zamerané na lepšie fungovanie rezortných organizácií či investičné plánovanie, s implementáciou viacerých krokov, ktoré majú priniesť úspory, však mešká. Vyplýva to z odpočtu plnenia revízie výdavkov na kultúru za polrok 2021, ktorý zverejnil Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP).

Priebežná správa pozitívne hodnotí najmä realizáciu opatrení revízie zameraných na zlepšenie fungovania rozpočtových a príspevkových organizácií rezortu. "Napríklad analýza ich právnych foriem, reforma výberových konaní riaditeľov a zavedenie pravidiel pre prerozdeľovanie prioritných projektov,“ spresnil ÚHP.

Všíma si aj progres v rámci optimalizácie prípravy a výberu investičných projektov. "Pri zhodnotení nákladovej efektivity sa odporučilo namiesto výlučne projektantského telesa zriadenie Investično-stavebnej kancelárie, zameranej na širšie manažovanie investičných procesov. Napreduje aj príprava dlhodobého investičného plánu pre národné kultúrne pamiatky,“ hodnotí oddelenie Ministerstva financií (MF) SR, ktorého úlohou je posudzovať a navrhovať najefektívnejšie investovanie verejných prostriedkov a tým zvyšovať hodnotu, ktorú za svoje peniaze verejnosť dostáva.

ÚHP zároveň pri analýze doterajšieho plnenia revízie upozorňuje, že sa nepodarilo do stanoveného termínu zadefinovať ciele a merateľné ukazovatele pre jednotlivé oblasti kultúry, oneskoruje sa tiež samotná Stratégia rozvoja kultúry do roku 2030. "Vyhodnotené bolo plnenie Stratégie rozvoja kultúry na roky 2014 – 2020, ktorá má slúžiť ako podklad pri príprave novej stratégie,“ dodáva ÚHP.

Ekonomickí analytici tiež poukazujú na to, že nenastal progres s prijatím a implementáciou opatrení zameraných na stabilizáciu financovania a zvýšenie kvality RTVS. "Diskusie o zmene financovania je potrebné obnoviť," zdôraznili v súvislosti s faktom, že debaty na úrovni pracovnej skupiny boli pozastavené a po termíne odpočtu čiastočne obnovené na úrovni rezortných konzultácií v rámci prípravy zákona o podpore podnikateľského prostredia. ÚHP pripomína, že doteraz nebola vypracovaná ani metodika hodnotenia verejnoprávnosti a kvality RTVS.

Revízia výdavkov na kultúru definovala v roku 2020 päť úsporných opatrení s potenciálom úspor do 19,2 milióna eur ročne. V roku 2021 mala byť podľa implementačného plánu dosiahnutá úspora 1,8 milióna eur, plnenie bude vzhľadom na dostupnosť údajov vyhodnotené v súhrnnej implementačnej správe.