Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Kultúra

Ukrajinu podporí aj Týždeň francúzskeho filmu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V poradí 8. ročník prehliadky Créme de la Créme otvoria v pondelok 7. marca v sále Činohry Slovenského národného divadla (SND).

Bratislava 3. marca (TASR) - Týždeň francúzskeho filmu Créme de la Créme otvorí švajčiarsko-francúzsko-ukrajinská snímka Oľga. Zmenu programu urobili organizátori prehliadky na znak solidarity s Ukrajinou.

"Téma filmu je dnes výsostne aktuálna - o silných emóciách, životných hodnotách, postojoch a politike. Debut francúzskeho režiséra Elieho Grappeho prináša príbeh mladej ukrajinskej gymnastky, ktorý sa odohráva v čase Euromajdanu," približujú organizátori prehliadky úvodnú snímku, ktorá mala premiéru na medzinárodnom festivale v Cannes 2021. Hlavnú predstaviteľku Oľgu stvárnila mladá ukrajinská vrcholová športovkyňa Anastasia Budiaškina pochádzajúca z Charkova.

"Snímka Oľga je pravdivou ľudskou drámou, ktorá sa prepája so súčasným tragickým dianím na Ukrajine. Práve preto sme sa spolu s francúzskym veľvyslanectvom a Francúzskym inštitútom na Slovensku rozhodli film uviesť na otvorení festivalu," uviedol pre TASR Ivan Hronec z mediálnej spoločnosti Film Europe.

Diváci si ho môžu pozrieť počas celej prehliadky, premietať sa bude v Bratislave a v ďalších kinách na Slovensku. Celá tržba z premietania snímky poputuje na pomoc Ukrajine cez humanitárnu organizáciu Človek v ohrození.

Druhým filmom otváracieho večera bude historická snímka na motívy Honoré de Balzaca Stratené ilúzie, ktorá pred pár dňami získala vo Francúzsku sedem ocenení v rámci národných filmových cien César vrátane ceny za najlepší film roka.

"Prejaviť solidaritu a podporu Ukrajine bude možné dobrovoľným príspevkom priamo na mieste v rámci úvodného večera prehliadky alebo zaslať príspevok cez transparentný účet humanitárnej organizácie Človek v ohrození," dodal PR manažér Marek Suchitra.

V poradí 8. ročník prehliadky Créme de la Créme otvoria v pondelok 7. marca v sále Činohry Slovenského národného divadla (SND). Konať sa bude v Bratislave a v ďalších kinách na Slovensku do 13. marca.