Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Ulicami mesta Nitra budú znieť gajdy piatich krajín

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Siedmy ročník medzinárodného gajdošského festivalu Zagajduj gajdoško privíta v dňoch 6. a 7. augusta gajdošov z piatich krajín, ktorí predstavia svoje gajdošské tradície.

Nitra 30. júla (TASR) - Ulicami Nitry budú znieť gajdy rôznych krajín. Siedmy ročník medzinárodného gajdošského festivalu Zagajduj gajdoško privíta v dňoch 6. a 7. augusta gajdošov z piatich krajín, ktorí predstavia svoje gajdošské tradície. V meste pod Zoborom hosťuje festival tretíkrát, z domáceho prostredia Veľké Zálužie načas presunul svoje dejisko do Nitry. Informovala o tom Michaela Pavelová z Domu Matice slovenskej v Nitre, ktorá sa pripojila k hlavným organizátorom festivalu Miestnemu odboru Matice slovenskej Veľké Zálužie a hudobným telesám FSk Drienka a Gajdošskí trogári.

Gajdošskú tradíciu predstavia Lindsey Davidson zo Škótska, Orchester Aleksandar zo Severného Macedónska, Hrvatski gajdaški orkestar z Chorvátska a Dudáci Tryhuci zo susedného Česka. Slovensko budú zastupovať domáci Gajdošskí trogári, vysokoškolský folklórny súbor Gymnik a gajdošskú tradíciu starého Urmína priblíži Robert Žilík.

Prvý deň festivalu bude gajdošský sprievod prechádzať pešou zónou v Nitre smerom na Kupeckú ulicu. Gajdoši krátkymi vystúpeniami spríjemnia sobotné popoludnie návštevníkom obľúbených kaviarní na tejto ulici. Živá pozvánka je upútavkou na hlavný festivalový večerný program, ktorý sa bude konať už v Dome Matice slovenskej v Nitre.

Súčasťou festivalu je sprievodný program. Detskí návštevníci môžu zažiť tvorivú interaktívnu hudobnú dielňu. Prednáška Roberta Žilíka predstaví cez symboliku vzácnych zbierkových predmetov starobylých slovenských kútnych plachiet tému rodu a rodiny. Sprístupnená bude aj výstava Gajdošská izba a jej komentovaná prehliadka, ktorej trvanie sa počas festivalu ukončí. Záverečný nedeľný program vyvrcholí na nitrianskej Kalvárii, kde súčasťou svätej omše budú aj zahraniční účinkujúci.