Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

ÚĽUV - 70 rokov podpory tradičných remesiel na Slovensku

Foto: ÚĽUV

Aktuálna výstava Ústredia ľudovej umeleckej výroby s názvom Náš príbeh mapuje 70-ročnú históriu organizácie.

Bratislava 21. júla (OTS) - Ústredie ľudovej umeleckej výroby, organizácia známa aj pod skratkou ÚĽUV si pripomína sedemdesiat rokov od svojho vzniku. Od svojho vzniku prešla organizácia vývojom, ktorý možno odčítať na aktuálnej výstave Náš príbeh. Prierezová výstava mapuje históriu ÚĽUV-u od prvých terénnych výskumov tradičnej ľudovo-umeleckej výroby, cez výrobky, ktoré pod značkou „úľuv“ niesli výtvarné riešenia profesionálnych výtvarníkov, až po súčasné práce ocenené v súťaži Kruhy na vode, transformujúce tradičné remeslo na autorský dizajn. Výstava je do 26. septembra 2015 prístupná v Galérii ÚĽUV Bratislava, kde môžete zažiť aj komentovanú prehliadku s kurátorom.

Organizátor: Ústredie ľudovej umeleckej výroby
Miesto: Galéria ÚĽUV Bratislava, Obchodná 64; Voľný vstup na výstavu aj sprievodné podujatia.
Otváracia doba: pondelok – piatok 12.00 - 18.00 hod. do 26. 9. 2015,
Kurátori výstavy: Libuša Jaďuďová a Pavel Habáň, ÚĽUV – Múzeum ľudovej umeleckej výroby



Príbeh ÚĽUV-u začal v decembri roku 1945, kedy bolo osobitným dekrétom prezidenta ustanovené Ústredie ľudovej a umeleckej výroby ako celoštátna organizácia na podporu tradičných remeselných odvetví a domáckych výrob. Ihneď po vzniku začalo ústredie rozvíjať dokumentačnú, propagačnú, ako aj obchodnú činnosť, ktorej základným kameňom bola priama podpora drobných výrobcov. Návštevníci nájdu na výstave pripomienky z prvých rokov fungovania ÚĽUV-u, napríklad výskumné správy, skice z terénu, či prvé filmové materiály zaznamenané etnografmi. Tí zbierali tiež množstvo vzorov z oblastí výskytu tradičnej keramickej, textilnej, kožiarskej či inej remeselnej výroby, ktoré dodnes slúžia ako inšpiračný zdroj pre ďalšiu výrobu.
Detaily z keramiky zbierkového fondu Múzea ľudovej umeleckej výroby, najstaršie konca 19. stor
Foto: ÚĽUV

Žijeme v dobe, ktorá vytláča tradičné remeslá z našich životov. Nesmieme však zabúdať, že ak sa vytratia tradičné remeslá, vytratí sa s nimi aj láska, ktorú výrobca vkladá do každého jedného svojho výrobku, vytratí sa radosť, ktorú človeku prináša jedinečnosť vzorov a prevedenia. Práve preto sme sa pri príležitosti nášho jubilea rozhodli nanovo prerozprávať náš príbeh a pripomenúť význam a poslanie našej inštitúcie pre zachovanie a podporu tradičných remesiel na Slovensku. Chceme, aby tradičné umelecké výroby zostali v povedomí verejnosti ako nezameniteľná súčasť nášho kultúrneho dedičstva,“ hovorí generálna riaditeľka ÚĽUV, Dana Kľučárová.

Prezrite si video, ktoré v skratke predstavuje celú činnosť Ústredia ľudovej umeleckej výroby


Osobitný podiel výstavy je venovaný práci profesionálnych dizajnérov, ktorí definovali návrhy oficiálnej ľudovej umeleckej výroby, ktoré časom zľudoveli. Napríklad šúpoľová bábika, navrhnutá výtvarníčkou Kamila Rauchová-Ryčlová v 2. polovici 50. Rokov, alebo kožená kapsa a kabelka od výtvarníčky ÚĽUV-u Jany Menkynovej, ktorú rady nosili nielen naše matky, ale aj ich dcéry. Na výstave figurujú ďalšie výtvarnícke mená spojené s ÚĽUV-om, medzi nimi Júlia Kováčiková-Horová, Elena Holéczyová, Václav Kautman, Božena Janeková, Pavol Janek, Viola Thainová, Stanislav Koreň, Eva Kramplová a mnohí iní.

Kapsy kožené, výtvarný návrh Jana Menkynová, výroba Jíří Halámek,UĽUV
Foto: ÚĽUV


Záver výstavy poukazuje na to, že ÚĽUV ako ochranca tradičných remesiel má v súčasnosti záujem tiež o autorský dizajn. Od roku 2000 organizuje bienálnu súťaž Kruhy na vode, ktorá poskytuje dizajnérom a kreatívnym remeselníkom príležitosti vnášať do remesla nové myšlienky. Ukážky ocenených prác zo súťaže sú pre návštevníkov dôkazom, že prepojenie ručnej remeselnej výroby s kreativitou dizajnéra môže mať pre súčasníka veľmi príťažlivé podoby.

Kurátorsky komentované prehliadky výstavy Náš príbeh Vám radi sprostredkujeme v prípade záujmu minimálne desiatich osôb.
Kontakt: holiencinovaATuluv.sk, 0915 784 975


Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) ako celoštátne dokumentačné, informačné a vzdelávacie centrum zachováva a rozvíja kultúrne dedičstvo na Slovensku. V spolupráci s výrobcami podporuje už 70 rokov tradičné remeslá smerom k záujemcom o ľudovú umeleckú výrobu.