Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Umelci a hudobníci sa spojili pre detských onkologických pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pre Deťom s rakovinou špeciálne načítali rozprávku herečka Marta Maťová, herci Daniel Fischer, Filip Tůma či komik Fero Joke.

Bratislava 22. marca (TASR) - Slovenskí umelci a hudobníci sa spojili pre detských onkologických pacientov, ktorým od pondelka spríjemnia liečbu online koncertmi v rámci Týždňa deťom s rakovinou (22. - 28. 3.). Podujatie každoročne pripravuje nezisková organizácia Deťom s rakovinou, na oddelenie Kliniky detskej hematológie a onkológie v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) Bratislava prináša zaujímavé osobnosti. Aktuálne sa pre pandemické opatrenia uskutoční v online priestore.

"Celý program je vyskladaný z rôznych žánrov. Na svoje si tam prídu detskí pacienti, ich rodičia, personál, ale aj každý zvedavý človek, ktorý chce vedieť viac, alebo si len tak spríjemniť dlhú chvíľu," avizuje organizátor s tým, že počas týždňa je pripravených niekoľko zábavno-vzdelávacích videí, napríklad o čistení zúbkov, strave vhodnej pre onkologických pacientov, o hudbe, nechýba cvičenie pre celú rodinu, či inštruktážne video o dezinfekcii rúk.

Najvýraznejším bodom programu bude veľký online koncert známych slovenských umelcov a hudobníkov, ktorých fanúšikovia nevideli na pódiách vyše roka. Teraz sa spojili a zo svojich domovov i štúdií poslali deťom pozdrav s pesničkou. Počas jedného z večerov sa tak deťom prihovoria napríklad Emma Drobná, Korben Dallas, Billy Barman, HEX, Barbora Piešová, Sveťo Malachovský, Marián Čekovský, Majk Spirit, Sima Martausová, SĽUK, BARDFA a ďalší. Pre Deťom s rakovinou špeciálne načítali rozprávku herečka Marta Maťová, herci Daniel Fischer, Filip Tůma či komik Fero Joke.

Súčasťou programu bude online rozhovor s doliečenými pacientmi, večery celého týždňa sa majú niesť v znamení rozprávok čítaných slovenskými umelcami. K programu prispeje v nedeľu (28. 3.) aj bratislavský biskup Jozef Haľko. "Naživo odvysiela prehliadku z Dómu sv. Martina o Soche sv. Martina, ktorú detailne predstaví. Biskup Haľko na svojom Facebooku pri tejto príležitosti usporiada aj zbierku pre detských onkologických pacientov," dodáva organizátor. Program prebieha na jeho sociálnych sieťach.