Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Optimalizácia daňového a odvodového zaťaženia umelcov sa odkladá

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Návrh na optimalizáciu tohto zaťaženia malo ministerstvo kultúry pôvodne malo predložiť v novembri, avšak kabinet mu túto úlohu dnes zrušil.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Vláda SR do konca roka nedostane na stôl analýzu daňového a odvodového zaťaženia umelcov v slobodnom povolaní a návrh na optimalizáciu tohto zaťaženia. Ministerstvo kultúry (MK) ju pôvodne malo predložiť v novembri, avšak kabinet mu túto úlohu dnes zrušil. Na analýze a optimalizácii ale v spolupráci s umeleckou obcou pracuje.

Dôvodom na zrušenie tejto úlohy je jednak aktuálna celková kondícia štátneho rozpočtu, ktorá by podľa MK len s ťažkosťami znášala úľavy na daňovom a odvodovom systéme.

Ďalším problémom je to, že právny poriadok SR nevymedzuje pojem umelec vykonávajúci umeleckú činnosť v slobodnom povolaní.

Slovenská koalícia pre kultúrnu diverzitu preto pracuje na medzinárodnom komparatívnom výskume so zapojením 21 štátov, zameranom na štatút umelca v slobodnom povolaní. Až následne môže prísť k jeho zadefinovaniu a určeniu nástrojov, ktoré povedú k optimalizácii ich daňového a odvodového zaťaženia.

Umelci majú napríklad oproti ostatným platiteľom dane zákonnú povinnosť prispievať dve percentá do umeleckých fondov, hoci táto suma nie je zohľadnená v daňovom systéme ako výdavok.