Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Najvplyvnejšou osobnosťou v umeleckom svete je sestra katarského emira

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Majása ibn Hamad ibn Chalífa as-Sání na čele rebríčka figuruje vďaka tomu, že jej úrad ročne minie na nákup umeleckých predmetov približne miliardu dolárov.

Londýn 24. októbra (TASR) - Sestra katarského emira je najvplyvnejšou osobnosťou v oblasti umenia na svete. Uvádza sa to v globálnom rebríčku, ktorý zostavil medzinárodný umelecký časopis Art Review, informovala dnes agentúra DPA.

Majása ibn Hamad ibn Chalífa as-Sání je šéfkou muzeálneho úradu na ropu bohatého štátu Katar. Na čele rebríčka figuruje vďaka tomu, že jej úrad ročne minie na nákup umeleckých predmetov približne miliardu dolárov.

Táto suma napríklad 30-násobne prevyšuje prostriedky, ktoré na tento účel vynakladá newyorské Múzeum moderného umenia (MoMA), označované za najvýznamnejšie múzeum svojho druhu na svete.

Sestra katarského emira sa prvýkrát objavila v 100-člennom rebríčku Art Review len pred dvoma rokmi, a to na 90. mieste.

Muzeálny úrad Kataru vlani zaplatil rekordných 250 miliónov dolárov za obraz zo série Kartárov od francúzskeho maliara Paul Cézanna. Dielo tak vošlo do dejín ako vôbec najdrahšie predaná maľba v zaznamenanej histórii.

Obraz Paula Cézanna hráči kariet
Foto: Wikipedia


"Keď Dauha (metropola Kataru) dospeje k záveru, že má už umenia dosť, vznikne na trhu medzera, ktorú už nikto iný nezaplní," komentoval časopis Art Review.

Na druhom mieste rebríčka figuruje David Zwirner, obchodník z umením a majiteľ galérií v New Yorku a Londýne. Ako tretí sa umiestnil švajčiarsky galerista a obchodník Iwan Wirth.

Siedme miesto patrí známemu čínskemu umelcovi a aktivistovi Aj Wej-wejovi, ktorý v rebríčku Art Review dominoval v roku 2011.