Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Umenie pre život je poďakovanie všetkým, ktorí pomáhajú

Brenkus, kombo Foto: Brenkus

 Myšlienku podpory boja proti onkologickým chorobám v spojení s umením rozvíjajú umelci už šiesty rok.   

Bratislava 28. októbra (TASR) - Sviatkom umenia bol dnešný večer v novej budove Slovenského národného divadla, kde sa uskutočnil šiesty ročník exkluzívneho gala predstavenia Umenie pre život na podporu Národného onkologického ústavu (NOÚ). Pozvanie prijal predseda Národnej rady SR Andrej Danko aj ďalší predstavitelia štátnych inštitúcií.

Myšlienku podpory boja proti onkologickým chorobám v spojení s umením rozvíjajú umelci už šiesty rok. Zámerom podujatia Umenie pre život, ktoré iniciuje Národný onkologický ústav spolu s našou prvou divadelnou scénou, je predovšetkým zviditeľniť problematiku prevencie a liečby onkologických ochorení smerom k širokej verejnosti. Názov Umenie pre život vychádza z filozofie NOÚ – Umenie liečiť a Združenia priateľov NOÚ – Umenie pomáhať.

Súbory baletu a opery SND uviedli výber z hudobno-dramatickej legendy Hectora Berlioza Faustovo prekliatie. Novinku v repertoári SND, ktorá mala premiéru 21.októbra, hudobne naštudoval Rastislav Štúr, režisérom je Marián Chudovský, veľký operný zbor pripravil Pavol Procházka a choreografiu vytvoril Igor Holováč. Výtvarnú spoluprácu mal Jaroslav Válek. V jednotlivých postavách sa predstavili sólisti opery Monika Fabianová, Ľudovít Ludha, Daniel Čapkovič a Boris Prýgl (Brander, sólisti baletného súboru Erina Akatsuka, Valéria Stašková, Peter Dedinský a Andrej Szabo. Spoluúčinkuje orchester a zbor Opery SND, zbor Baletu SND a detský zbor Pressburg Singers pod vedením Janky Rychlej.

„Nie je žiadne tajomstvo, že som si v Národnom onkologickom ústave odležal nejaký ten deň. Musím povedať, že v spoločnosti ľudí, ktorí tam pracujú, som sa cítil aj tam, aj tu najlepšie ako sa dá. Bol to krásny umelecký zážitok a v kontexte toho, čo som naozaj zažil tento rok, mal som zimomriavky. Ďakujem pánovi riaditeľovi, že som im mohol prísť aspoň takouto formou podporiť a poďakovať im zato, čo robia pre ľudí a pre zdravie,“ uviedol pre TASR predseda NRSR Andrej Danko.

„Je to už šieste pokračovanie našich tradičných gala predstavení Umenie pre život. Snažíme sa každý rok obohatiť toto predstavenie a vzdelávať návštevníkov týchto podujatí. Tento ročník sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. S podobným podujatím som sa pri svojich cestách v zahraničí nestretol. Toto predstavenie je našim poďakovaním partnerom za dlhoročnú podporu, dnes bolo v hľadisku skoro 260 zamestnancov ústavu a niekoľko desiatok našich pacientov,“ povedal pre TASR riaditeľ Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský.

„Umenie a život majú spoločného menovateľa, umenie život obohacuje. Spojenie SND a NOÚ je preto, aby sme vydali signál, že na seba myslíme. Na obsahu a forme tohto večera sme sa dohodli už skoro pred rokom, keď sme mali v dramaturgii zaradený tento titul, tak sme si povedali, že ho využijeme aj v rámci tohto benefičného večera,“ doplnil generálny riaditeľ SND Marian Chudovský.

„Som veľmi rád, že tento galavečer má už šieste pokračovanie, sme šťastní že sa nám to darí a môžeme týmto spôsobom podporiť tento ušľachtilý zámer. Som presvedčený o tom, že umenie môže liečiť a lieči, že pomáha ľuďom v tejto dobe prekonávať ťažkosti a problémy,“ dodal riaditeľ baletu SND Jozef Dolinský.

Zriaďovacou listinou zo dňa 30. mája 1990 vznikol z Ústavu klinickej onkológie Národný onkologický ústav so sídlom v Bratislave. V roku 2009 vzniklo Združenie priateľov Národného onkologického ústavu, transparentné neziskové občianske združenie, založené lekármi a zamestnancami NOÚ, ktoré prispieva k obnoveniu prístrojového vybavenia a rekonštrukcii priestorov. Všetky získané prostriedky sú použité výhradne na aktivity a obnovu NOÚ.



UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.



dez luk