Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Zomrel básnik Ján Motulko

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ako básnik sa uviedol hneď po návrate z frontu roku 1944, a to básnickou zbierkou Blížence.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Vo veku 93 rokov zomrel v sobotu 7. septembra básnik Ján Motulko. TASR o tom informoval spisovateľ Jaroslav Rezník st.

Motulko sa narodil vo východoslovenskej obci Malá Lodina. Študoval na gymnáziách v Košiciach a v Prešove, kde aj zmaturoval. Potom začal študovať slovenčinu a filozofiu na Filozofickej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave. Štúdium nedokončil, pretože najskôr dostal povolávací rozkaz do tzv. Slovenskej pracovnej služby a potom ho odvelili priamo na front, najprv na Ukrajinu, neskôr do Talianska. Po vojne pracoval ako redaktor periodických i knižných publikácií Spolku svätého Vojtecha v Trnave a od roku 1959 ako redaktor týždenníka Katolícke noviny.

Ako básnik sa uviedol hneď po návrate z frontu roku 1944, a to básnickou zbierkou Blížence. "Obsahuje básne, ktoré sú protestom proti vojnovému besneniu a vyzývajú ľudstvo k láske, porozumeniu a spolupráci," priblížil Rezník. Tie isté hodnoty zdôraznil aj v druhej zbierke V mimózach vietor (1947). O prozaické stvárnenie prežitej skúsenosti sa pokúsil v zbierke noviel Z ohňa a krvi. Po februári 1948 sa na celé štvrťstoročie literárne odmlčal, no tvoriť neprestal. "Svedčí o tom básnická skladba Čas Herodes, ktorú venoval Andrejovi Žarnovovi a v ktorej odmietol nástup komunistického režimu. Skladba preto vyšla až v roku 1998," doplnil Rezník. Ďalšia básnická zbierka Zobúdzanie popola mu vyšla v roku 1970. Svoju kresťanskú orientáciu a citlivý vzťah k prírode potvrdil v básnických zbierkach Fialové žalmy (1992) a Havrania zima (1996), v ktorej uverejnil aj verše z 50. rokov. V roku 2000 vyšla jeho kniha Strmé schody 2. Pre deti napísal zbierku prírodnej lyriky Nezábudka (1996) a V Ježiškovej škole (2000).

Okrem písania sa Motulko venoval aj fotografovaniu. Zameriaval sa na prírodné motívy. Svoju poslednú básnickú zbierku Na božej brúske (2005) ilustroval vlastnými fotografiami.

Literárna kritika zaraďuje Jána Motulka k básnickej skupine katolíckej moderny. "Je pravda, že svojou kresťanskou orientáciou i generačnou príslušnosťou, ale i ľudsky má k básnikom tejto skupiny veľmi blízko. No jeho poetika je výrazne odlišná v obsahu i vo výraze. Je spoločensky angažovanejšia, sociálnejšia a v niektorých číslach aj buričská," uviedol Rezník.