Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Vo veku 79 rokov zomrel džezový saxofonista Dušan Húščava

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Húščava bol členom skupín Traditional Club a Revival Jazz Band, sólistom, skladateľom a aranžérom Tanečného orchestra Československého rozhlasu v Bratislave.

Bratislava 3. júla (TASR) – Vo veku 79 rokov zomrel vo štvrtok 2. júla džezový saxofonista a pedagóg Dušan Húščava. RTVS si ho pripomenie v rozhlasovom vysielaní. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.

RTVS si jeho osobnosť pripomenie v sobotu 4. júla o 12.00 h v repríze relácie Ľudia – Fakty – Udalosti vo vysielaní Rádia Devín a vo štvrtok 9. júla o 22.30 h v relácii Večerné súzvuky Rádia Regina.

Húščava bol členom skupín Traditional Club a Revival Jazz Band, sólistom, skladateľom a aranžérom Tanečného orchestra Československého rozhlasu v Bratislave a rovnako aj VV-systému Vlada Valoviča. V rozhlasovom archíve RTVS sa nachádzajú stovky nahrávok s jeho sólami na saxofóne, ale aj na flaute, mnohé skladby aj aranžoval, rovnako ako aj podklady k nahrávkam populárnych piesní v produkcii rozhlasového tanečného orchestra.

Známe sú jeho albumy Hudba pre saxofón či Neposlušné topánky. Poslednýkrát sa v rozhlasovom vysielaní RTVS naživo predstavil ako sólista minulý rok v septembri s Orchestrom Pavla Zajačka vo verejnej nahrávke, v ktorej hudobníci spomínali na člena rozhlasového tanečného orchestra Karola Laga.