Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

SMUTNÁ SPRÁVA: Zomrela dlhoročná sólistka Opery SND

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Posledná rozlúčka s umelkyňou bude v stredu 10. októbra o 11.15 h v bratislavskom krematóriu.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Vo veku 98 rokov zomrela 3. októbra dlhoročná sólistka Opery Slovenského národného divadla (SND) Štefánia Hulmanová. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

"V Štefánii Hulmanovej stráca slovenská kultúra jednu z vynikajúcich operných interpretiek, ktorá sa významnou mierou zaslúžila o umelecké formovanie našej prvej národnej scény," uviedla Pažítková. Ako ďalej dodala, posledná rozlúčka s umelkyňou bude v stredu 10. októbra o 11.15 h v bratislavskom krematóriu.

Štefánia Hulmanová bola v rokoch 1939 – 1942 členkou zboru Opery SND, neskôr (1948 – 1951) pôsobila ako sólistka Opery Štátneho divadla v Košiciach. V rokoch 1951 – 1979 sa profilovala ako jedna z výrazných umeleckých osobností sólistického súboru Opery SND.

Stvárnila predovšetkým roly zo slovanského a slovenského repertoáru. Ako výrazná predstaviteľka sa uplatnila aj v ďalších úlohách, ako Grófka (Figarova svadba), Aida, Santuzza (Sedliacka česť) či Alžbeta (Don Carlos). V Opere SND stvárňovala takmer celé desaťročie (a bez alternácie) Floriu Toscu.