Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Takto si budeme pamätať Ladislava Chudíka

Na archívnej snímke z 20. mája 1984 Ladislav Chudík pózuje v Bratislave. Foto: TASR - Miroslav Vojtek

Herec a dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Ladislav Chudík dnes popoludní zomrel vo veku 91 rokov. Ponúkame vám unikátne fotografie z archívu TASR.

Bratislava 29. júna (TASR/Teraz.sk) - Herec a dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Ladislav Chudík dnes popoludní zomrel vo veku 91 rokov. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa SND Izabela Pažítková.

Správu o smutnej udalosti si môžete prečítať TU.


Ladislav Chudík sa narodil 27. mája 1924 v Hronci, okres Banská Bystrica. Po maturite v Kremnici bol poslucháčom Štátneho konzervatória v Bratislave. Od roku 1946 bol členom Slovenského národného divadla v Bratislave.

Kráľ

Na snímke Ladislav Chudík ako Macbeth.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Macbeth

Na archívnej snímke z 23. januára 1959 Macbeth na scéne Národného divadla v Bratislave. Činoherný súbor Národného divadla v Bratislave naštudoval za réžie Jozefa Budského, laureáta štátnej ceny, jedno z vrcholných diel Shakespeara Macbeth; a uviedlo ho ako premiéru na scéne Divadla Pavla Országa Hviezdoslava 22. januára v Bratislave. Hlavné úlohy zverili Ladislavovi Chudíkovi a Eve Kristínovej. Na snímke Ladislav Chudík ako Macbeth. Na snímke Eva Kristínová ako Lady Macbethová a Ladislav Chudík ako kráľ Macbeth.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Popredný člen

Na archívnej snímke z 18. mája 1963 premiéra Karvašovej hry Jazva. Za vedenia mladého režiséra Pavla Haspru účinkujú v nej poprední členovia činohry SND. Na snímke manželov Ondrušovcov hrajú Viera Strnisková a Ladislav Chudík.
Foto: TASR - Magda Borodáčová


Zaslúžilý umelec

Na archívnej snímke zo 14. júna 1965 zaslúžilý umelec Ladislav Chudík. Za zásluhy o rozvoj socialistického divadla udelila vláda republiky šéfovi činohry SND v Bratislave, laureátovi štátnej ceny Ladislavovi Chudíkovi titul Zaslúžilého umelca. Za prítomnosti člena Predsedníctva a tajomníka ÚV KSS Vasiľa Biľaka mu dekrét o udelení titulu odovzdal v pondelok 14. júna povereník SNR pre školstvo a kultúru dr. Matej Lúčan.
Foto: TASR - Magda Borodáčová


Doktor

Na archívnej snímke z 28. januára 1966 skúška pred premiérou Hochhuthovho Zástupcu na scéne SND v Bratislave. Na snímke režisér hry Jozef Budský (vľavo) počas skúšky s Ladislavom Chudíkom, ktorý vytvára v hre Zástupca postavu doktora.
Foto: TASR - Magda Borodáčová


Henrich IV.

Na archívnej snímke zo 17. apríla 1970 v Bratislave Pirandellov Henrich IV. V titulnej tragikomickej postave Henricha IV. vystúpil popredný člen činohry, zaslúžilý umelec Ladislav Chudík.
Foto: TASR - Magda Borodáčová


Osemdesiate roky

Na archívnej snímke z 23. apríla 1982 zaslúžilý umelec Ladislav Chudík.
Foto: TASR - Magda Borodáčová


Obľúbený

Na archívnej snímke z 23. apríla 1982 zaslúžilý umelec Ladislav Chudík. O jeho obľúbenosti svedčí, že v čitateľskej ankete o najpopulárnejšieho herca a herečku filmovej a televíznej produkcie socialistických krajín "Zlatý kvet 1978" získal najviac hlasov.
Foto: TASR - Magda Borodáčová


Šesťdesiatnik

Slovenský herec, národný umelec Ladislav Chudík, na snímkach z Bratislavy 20. mája 1984, pri príležitosti 60. narodenín. Na snímke L. Chudík v maskérni Divadla P.O. Hviezdoslava, pri príprave na účinkovanie v úlohe kurfirsta Fridricha Wiliama v hre Princ Hamburský.
Foto: TASR - Peter Šimočník


Na doskách SND

Slovenský herec, národný umelec Ladislav Chudík, na snímkach z Bratislavy 20. mája 1984, pri príležitosti 60. narodenín. Na snímke L. Chudík ako Bessemenov (vpravo) a Karol Machata ako Teterev v hre Meštiaci Maxima Gorkého na doskách SND.
Foto: TASR - Jozef Vavro


Čestný občan Bratislavy

Na archívnej snímke z 26. mája 1994 odovzdanie čestného občianstva mesta Bratislava Ladislavovi Chudíkovi. Na snímke vľavo primátor Bratislavy Peter Kresánek, vpravo Ladislav Chudík.
Foto: TASR - Magda Borodáčová