Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

United Europe Jazz festival vyvrcholí koncertom Martina Kratochvíla

Na ilustračnej snímke saxofón. Foto: TASR/AP

Festival sa koná v meste pod Urpínom od roku 1996 a v čase svojho vzniku bol jediným dixielandovým festivalom na Slovensku.

Banská Bystrica 30. apríla (TASR) – Koncertom českého skladateľa a muzikanta Martina Kratochvíla a skupiny Jazz Q, vyvrcholí v sobotu podvečer v Banskej Bystrici 21. ročník festivalu United Europe Jazz festival.

Ako informuje mesto Banská Bystrica, ešte predtým, od 14.30 h sa na Námestí SNP uskutoční koncert Traditional dixie Strompers a skupiny Funny Fellows. Na samý záver festivalu sa v nedeľu (1. 5.) o 15.00 h predstaví Big band Valaská.

Na festivale sa už v piatok (29. 4.) predstavilo Saxofónové kvarteto a swingový orchester ZUŠ Jána Cikkera z Banskej Bystrice, Sklerotic jazz band a Vanessa Šarköziová a Miloš Biháry Gipsy Jazz projekt.

Festival sa koná v meste pod Urpínom od roku 1996 a v čase svojho vzniku bol jediným dixielandovým festivalom na Slovensku. V roku 2002 partnerské mestá Banská Bystrica, Hradec Králové (ČR) a Salgótarjan (HU) oslovili poľského partnera a spoločne tieto krajiny V4 prepojili svoje jazzové festivaly v projekte Dixielandový most. Odvtedy tieto festivaly, ktoré sa konali súčasne vo všetkých štátoch V4, nesú spoločný názov United Europe Jazz festival.

Základnou myšlienkou festivalu je vzájomná výmena jazzových kapiel z jednotlivých partnerských krajín, podpora svojbytného hudobného žánru, kultúrna výmena v rámci strednej Európy a obohatenie kultúrneho a spoločenského života v jednotlivých mestách konania festivalu.

V posledných rokoch je festival poznačený pandémiou a výmena účinkujúcich zo zahraničia sa nekonala. Zámerom organizátorov je preto opäť spojiť umelecké aktivity jednotlivých krajín do jednotného celku a uskutočniť nadnárodný žánrovo bohatý festival, ktorý bude hudobnou udalosťou jarných dní. Tento ročník sa však koná iba s českým jazzovým zastúpením.