Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Univerzita Komenského poteší milovníkov klasickej hudby

Na archívnej foto Moyzesova sieň Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Unikátny nástroj uvedú v stredu na slávnostnom koncerte, na ktorom bude účinkovať orchester Charkivského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka a klaviristka Eva Varhaníková.

Bratislava 7. júna (TASR) - Koncertné krídlo Fazioli má nový domov v Moyzesovej sieni na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. "Ide o súčasť úsilia, ako opäť otvoriť Moyzesovu sieň milovníkom umenia a urobiť z nej miesto vzniku špičkových nahrávok klasickej hudby," informuje hovorkyňa univerzity Lenka Miller.

Spresnila, že unikátny nástroj uvedú v stredu na slávnostnom koncerte, na ktorom bude účinkovať orchester Charkivského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka a klaviristka Eva Varhaníková. Podujatie je len pre pozvaných hostí.

Koncertné krídlo Fazioli F308, najvyšší model veľkých koncertných klavírov firmy, ktoré získala Moyzesova sieň, je tri metre dlhé. "Vyznačuje sa jedinečnou prieraznosťou a farebnosťou zvuku. Jeho umiestnenie v historickej Moyzesovej sieni predstavuje spojenie, ktoré už teraz láka hudobníkov, ansámble, promotérov a organizátorov hudobných festivalov zblízka aj zďaleka," dodáva UK. Jej filozofická fakulta sa podľa slov dekana Mariána Zouhara dlhodobo usiluje prinavrátiť Moyzesovej sieni zaslúžené významné miesto na kultúrnej mape Bratislavy i strednej Európy, preto sa podujala na kúpu koncertného krídla, ktoré zakotvilo v sieni v apríli.

Fakulta bude klavír splácať z výnosov svojej hospodárskej činnosti. "Rovnaké krídlo bolo zapožičané aj do operného divadla La Scala v Miláne," dodala Miller.