Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Upír Nosferatu otvorí projekt Európske oko

Potrvá do 14. novembra v priestoroch Nostalgie (v bývalom kine Nivy) a v KC Dunaj. TASR informoval Pavel Gavalier z FK Nostalgia.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Predstavením vrcholného diela nemeckého filmového expresionizmu, legendárneho nemého hororu režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua Upír Nosferatu, sa dnes v Bratislave začína filmová prehliadka Európske oko. Potrvá do 14. novembra v priestoroch Nostalgie (v bývalom kine Nivy) a v KC Dunaj. TASR informoval Pavel Gavalier z FK Nostalgia.

Úvodná projekcia prehliadky v Nostalgii bude "ozvučená" sprievodným živým vystúpením hudobnej skupiny Kamoško & Kokosko. Projekt tvoria tri tematické okruhy, v rámci nich budú mať možnosť návštevníci vidieť vyše 20 filmov.

Sekcia Legendy európskej kinematografie oboznámi divákov s klasickou tvorbou významných osobností dejín európskej kinematografie ako Meliés, Murnau, Antonioni, Jones, Kaurismäki, Kusturica, Michalkov či Almodóvar. "V uvádzanej kolekcii vybraných snímok nebudú chýbať slávne filmy ako Cesta na mesiac, Zabriskie Point, Život Briana, Bohémsky život, Čierna mačka, biely kocúr, Dvanásť či Koža, v ktorej žijem," doplnil Gavalier.

Prehliadka Súčasný európsky film ponúkne snímky popredných tvorcov aktuálnej európskej kinematografie. "Vyznačujú sa nielen osobitosťou tvorivej výpovede, ale zároveň reprezentujú rozmanitú kultúru európskych krajín - tematickú i žánrovú pestrosť a životaschopnosť súčasného európskeho filmu," dodal Pavel Gavalier s tým, že diváci sa môžu tešiť na úspešné európske snímky súčasnosti ako Nedotknuteľní, Železná lady, V tme, Bajkonur, Boh masakra, Iron Sky a Hanba.

V rámci tematického cyklu Je ľahké byť mladým? uvedie Nostalgia kultový film Trainspotting i ďalšie vybrané tituly, ktoré "poukazujú na problémy mladých ľudí v dnešnej Európe a spôsoby, akými sa ich pokúšajú riešiť". V programovej ponuke sú snímky Outsider, Náš vodca, Parade, Volám sa Oliver Tate či Chlapec na bicykli.

Predstavenia sa začínajú o 19.30 h, viac informácií o programe a filmoch nájdu záujemcovia na www.nostalgia.sk.