Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Stratený album Johnnyho Casha sa po 30 rokoch dočkal vydania

Album Out Among the Stars Foto: TASR/AP

Titul s názvom Out Among the Stars je zostavený z pôvodného materiálu, ktorý zosnulý hudobník nahral v rokoch 1981-1984 pod dohľadom uznávaného producenta Billyho Sherrilla.

New York 25. marca (TASR) - Zbrusu nový štúdiový album amerického country speváka Johnnyho Casha sa po troch desaťročiach od jeho vzniku dočkal vydania. Titul s názvom Out Among the Stars je zostavený z pôvodného materiálu, ktorý zosnulý hudobník nahral v rokoch 1981-1984 pod dohľadom uznávaného nashvillského hudobného producenta Billyho Sherrilla, informovala v utorok webová stránka The Daily Beast.

Kolekciu nahrávok však vtedajšie Cashovo vydavateľstvo Columbia Records zamietlo ešte pred ich definitívnym dokončením, argumentujúc, že album bude komerčným neúspechom. Spevák rozhodnutie akceptoval a postupne sa zameral na ďalšie projekty. Nahrávky ležali zabudnuté takmer 30 rokov v rodinnom archíve Cashovcov v meste Nashville až do roku 2012, kedy ich znovu objavil a katalogizoval spevákov syn John Carter Cash.

"Mal som pred sebou 12 skladieb, ktoré nahral môj otec a takmer nikto ich ešte doteraz nepočul. Nešlo o b-strany, ani o vyradené piesne. Bola to kompletná platňa a zámer sprístupniť ju širokej verejnosti ma úplne pohltil," hovorí Carter Cash. Piesňam však chýbali gitarové sóla a iné akustické výplne, o ktoré sa dodatočne postaral Marty Stuart účinkujúci už na pôvodnom zázname. Album vyšiel dnes 25. marca na značke Legacy Recordings.

Out Among the Stars je v poradí 55. štúdiovým albumom Johnnyho Casha, odhliadnuc od jeho albumov s gospelovou, vianočnou a filmovou hudbou, ako aj titulov nahraných s inými interpretmi. Johnny Cash, držiteľ 19 cien Grammy a množstva iných ocenení, zomrel v roku 2003 ako 71-ročný.