Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel pesničkár J.J. Cale, ktorého songy hrávali aj Clapton a Cash

J.J. Cale Foto: TASR/AP

Medzi ďalšími interpretmi, ktorí v priebehu rokov siahli po jeho tvorbe, sú okrem iných Chet Atkins, Joe Cocker, skupina Deep Purple, ale aj skupina Nazareth, Carlos Santana alebo rockeri zo ZZ Top.

Los Angeles 27. júla (TASR) - Legendárny americký pesničkár J.J. Cale už nie je medzi živými. Potvrdzuje to oznámenie na jeho webovej stránke, podľa ktorého v piatok večer miestneho času zomrel na následky infarktu myokardu v nemocnici v kalifornskej La Jolle vo veku 74 rokov.

Rodák z Oklahoma City, pôvodným menom John Weldon Cale, patril medzi zakladateľov tzv. Tulsa soundu. Jeho tvorbu charakterizuje minimalizmus, krátke úsporne inštrumentalizované songy, ktorých texty interpretuje často lakonicky bez akéhokoľvek pátosu. Kompozične ide však o veľmi vypracovanú tvorbu. Umelec nezriedka pripravoval nový album niekoľko rokov, pričom väčšinu alebo - príležitostne - hoci všetky nástroje nahral sám.

Za menom umelca, známom aj v podobe JJ Cale, sa v skutočnosti neskrývajú skratky mien Jean Jacques ako mylne uvádzajú aj renomované zdroje čerpajúc z informácií istého francúzskeho novinára. Ide o umelecké meno, ktoré malo tvorcu odlíšiť od známej osobnosti hudobnej scény, niekdajšieho člena formácie Velvet Underground Johna Calea.

Zosnulý sa už počas života zaradil medzi autorov, ktorých songy si najčastejšie vyberajú iní interpreti. Cover verzie jeho hitov ako After Midnight alebo Cocaine obohatili i repertoár Erica Claptona. Medzi ďalšími známymi interpretmi, ktorí v priebehu rokov siahli po jeho tvorbe, sú okrem iných aj Chet Atkins, Bill Wyman, Francis Cabrel, Larry Carlton, Johnny Cash, Joe Cocker, skupina Deep Purple, José Feliciano, Bryan Ferry, formácia Kansas, Herbie Mann, John Mayall, Sergio Mendes, ale aj skupina Nazareth, gitarový mág Carlos Santana alebo rockeri zo ZZ Top.