Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Hereckú scénu opustil Philip Baker Hall, známy aj z filmu Dogville

Na archívnej snímke z 31. júla 2013 americký filmový herec Philip Baker Hall prichádza na premiéru amerického komediálneho filmu s názvom Clear History v Los Angeles. Foto: TASR/AP

Hall bol osadzovaný aj v 80. a 90. rokoch; účinkoval vo filmoch ako Krotitelia duchov 2, Air Force One, The Truman Show alebo Muž, ktorý vedel priveľa.

New York 14. júna (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrel americký filmový herec Philip Baker Hall, známy zo snímok ako Magnólia, Talentovaný pán Ripley, Dogville či Bruce všemohúci. Oznámila to v utorok stanica BBC.

Hall, všeobecne označovaný za charakterového herca, začínal svoju kariéru v divadle; v 70. rokoch sa začal objavovať v malých úlohách v hollywoodskych filmoch ako Kóma a v televíznych seriáloch (MASH alebo Good Times).

Hall bol osadzovaný aj v 80. a 90. rokoch; účinkoval vo filmoch ako Krotitelia duchov 2, Air Force One, The Truman Show alebo Muž, ktorý vedel priveľa. Jeho posledným celovečerným filmom je The Last Word z roku 2018.

Medzi jeho televízne seriály ďalej patria Newsroom, Modern Family, Pasadena, Nemocnica Chicago Hope, Miami Vice, Seinfeld, The Library, Advokáti či Západné krídlo.

Hall sa narodil v roku 1931 v americkom štáte Ohio. Zanechal po sebe manželku a štyri dcéry. Skonal v kalifornskom meste Glendale. Bol držiteľom niekoľkých filmových cien vrátane Hollywood Film Award a Florida Film Critics Circle Award.