Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

O Zlatú palmu v Cannes zabojujú tieto filmy

Filmový festival v Cannes, archívne foto Foto: TASR/AP

Na červenom koberci ostro sledovaného podujatia by sa mali tento rok objaviť aj také filmové hviezdy, ako Charlize Theron, Natalie Portman a Cate Blanchett.


Paríž 16. apríla (TASR) - Organizátori 68. ročníka Medzinárodného filmového festivalu (MFF) vo francúzskom Cannes zverejnili zoznam očakávaných hostí a väčšiny súťažných snímok. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Na červenom koberci ostro sledovaného podujatia by sa mali tento rok objaviť aj také filmové hviezdy, ako juhoafrická herečka Charlize Theron, izraelsko-americká herečka Natalie Portman, britská herečka Rachel Weisz, Austrálčanka Cate Blanchett či nemecko-írsky herec Michael Fassbender.

Riaditeľ MFF v Cannes Thierry Fremaux predstavil verejnosti aj zoznam prvých 17 filmových noviniek, ktoré zabojujú od 13. do 24. mája o prestížne ocenenie Zlatá palma (Palme d'Or). Víťazov v jednotlivých kategóriách pritom vyberie porota pod vedením amerických režisérov - bratov Joela a Ethana Coenovcov.

Do zoznamu 17 súťažných snímok sa tento rok dostali napríklad filmy "Mountains May Depart" (Hory môžu odísť) od čínskej režisérky Ťie Čang-kche, "Youth" (Mladosť) od Taliana Paola Sorrentina či snímka "The Sea of Trees" (More stromov) od amerického tvorcu Gusa Van Santa.

Podľa riaditeľa MFF v Cannes Fremauxa pribudne do zoznamu ešte niekoľko snímok pred samotným otvorením podujatia.

Organizátori festivalu čelili podľa AP opakovanej kritike za to, že do súťaže vyberali prevažne filmy od mužských tvorcov. Tento ročník festivalu tak prvýkrát po 25 rokoch otvorí dráma s názvom "La Tete Haute" (Hlavu hore), ktorú režírovala žena - francúzska režisérka Emanuella Bercotová.

Na MFF v Canes 2015 je však otázna prítomnosť tzv. selfie paličiek, konštatovala AP. Fremaux totiž nazval selfie fotografie "smiešnymi a grotesknými", pričom dodal, že usporiadateľov festivalu vysoko znechucujú.

"Nebudeme selfie zakazovať. Nemáme policajné právomoci,"
zdôraznil Fremaux. Dôrazne ale vyzval návštevníkov podujatia, aby rešpektovali červený koberec festivalu ako zónu bez selfie.

Filmy z hlavnej súťaže uvedie v októbri Be2Can 2

Niektoré zfilmov, ktoré sa v tomto roku stretnú v hlavnej súťaži, hneď po premiérovom uvedení predstaví v októbri českým a slovenským divákom druhý ročník filmovej prehliadky Be2Can (7. - 14. 10.) a následne sa dostanú do bežnej distribúcie. TASR informovala Dagmar Krepopová, PR manažérka Film Europe Media Company.

Filmoví priaznivci sa tak môžu tešiť na snímku francúzskej režisérky Emmanuelle Bercot La Tete Haute (Hlavu hore), ktorá tohtoročný festival v Cannes otvorí. Bercot si z Cannes odniesla Cenu poroty za svoj krátky film Prázdniny (1997) a spolupracovala na scenári taktiež v Cannes oceneného titulu Polisse (2011) svojej hereckej a režisérskej kolegyne Maiwenn.

Rovnaké očakávania vyvolávajú aj ďalšie filmy, ktoré z Cannes zamieria na Be2Can 2 - Dhepaan režiséra Jacquesa Audiarda, rozprávajúci príbeh tamilského bojovníka, ktorý utečie zo Srí Lanky do Francúzska a skončí ako správca domu na okraji Paríža. Ďalej je to britská dráma Macbeth v réžii Justina Kurzela, v ktorej sa v úlohe škótskeho kráľa Macbetha predstaví Michael Fassbender a v úlohe Lady Macbeth oscarová herečka Marion Cotillard alebo francúzska snímka Marguerite et Julien od režisérky a herečky Valérie Donzelli podľa scenára Francoisa Truffauta z roku 1971 a romantická dráma režisérky a herečky Maiwenn Monroi s Vincentom Casselom. Ďalším filmom, ktorý sa bude premietať počas druhého ročníka Be2Can, bude snímka zo sekcie Directors' Fortnight - L'ombre des femmes (Shadow of the Woman) režiséra Philippe Garrela.

Podľa Ivana Hronca, prezidenta spoločnosti Film Europe Media Company, je kvalitná festivalová distribúcia dlhodobý proces "stopovania" filmov roky pred tým, ako sú dokončené. "Mimo filmov sa musíte vcítiť i do myslenia festivalových riaditeľov. Pred rokom a pol sme naštartovali prehliadku Be2Can a sľúbili, že na nej premietneme v českej a slovenskej distribučnej premiére súťažné a ocenené filmy z troch najlepších svetových festivalov," konštatoval Hronec a ďalej doplnil: "Z tohtoročného Berlinale uvedieme víťaza - iránsky film Taxi Teherán. Festival v Cannes dnes potvrdil, že máme šancu i na najprestížnejšom festivale. Be2Can 2015 predstaví opäť to najlepšie z Berlína, Benátok a Cannes nielen v kinách, ale aj na VOD a v TV."

Odštartuje 7. októbra v pražskom kine Lucerna a bratislavskom Kine Film Europe.