Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Ústav experimentálnej onkológie SAV si pripomína 70. výročie založenia

Na ilustračnej snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Ústav svojimi výskumnými aktivitami v oblasti molekulárnej onkológie a genetiky nádorových ochorení prispel významnou mierou k zlepšeniu diagnostiky a liečby rakoviny.

Bratislava 3. mája (TASR) - Ústav experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (ÚEO BMC SAV) si v tomto roku pripomína 70. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti vedenie ústavu pripravuje odborno-spoločenské stretnutie, ktoré sa bude konať v piatok 20. mája od 10.00 h v priestoroch hotela Holiday Inn v Bratislave.

Patronát nad týmto podujatím prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Očakáva sa účasť súčasných i bývalých zamestnancov ústavu, predstaviteľov ministerstva školstva, členov Predsedníctva SAV, zástupcov univerzít a popredných klinických onkologických inštitúcií na Slovensku. Informovala o tom Soňa Čierniková, členka vedeckej rady ÚEO BMC SAV.

Na stretnutí vystúpia s odbornými prednáškami viaceré osobnosti ÚEO, vedci, klinickí pracovníci i mladí výskumníci. Podujatie obohatí aj kultúrny program. Dôležitou súčasťou stretnutia bude ocenenie vedeckých pracovníkov Čestmíra Altanera, Veroniky Altanerovej a Margity Klobušickej, prezidentky Nadácie Výskum rakoviny, za celoživotný prínos v experimentálnej onkológii a v popularizácii onkologickej vedy na Slovensku.

Pod odborným vedením svojich riaditeľov - Viliam Thurzo, Viliam Ujházy, Juraj Švec, Čestmír Altaner, Ján Sedlák, Lucia Kučerová - sa ÚEO počas svojej 70-ročnej existencie zaradil medzi svetom uznávané pracoviská. Je členom výberovej Organizácie európskych onkologických ústavov, kde sa koordinuje onkologický výskum v Európe. Vedeckí pracovníci ústavu získali viaceré prestížne ocenenia - štátne ceny, ceny SAV, Zlaté plakety Univerzity Komenského a Slovenskej lekárskej spoločnosti, Ceny ministra zdravotníctva, Ceny ministra školstva a mnohé iné.

Ústav svojimi výskumnými aktivitami v oblasti molekulárnej onkológie a genetiky nádorových ochorení prispel významnou mierou k zlepšeniu diagnostiky a liečby rakoviny. Vychoval mnohých renomovaných vedcov a lekárom na Slovensku priblížil princípy molekulárnej podstaty nádorových ochorení. Výsledkom dlhodobej a intenzívnej spolupráce ÚEO s dvoma významnými onkologickými inštitúciami - Národným onkologickým ústavom a Onkologickým ústavom svätej Alžbety v Bratislave je klinicky orientovaný výskum, ktorý zohráva dôležitú úlohu v boji proti rakovine, vyzdvihla Čierniková.

V ÚEO boli etablované molekulárno-genetické metódy pre zistenie zvýšeného rizika rakoviny hrubého čreva a konečníka, prsníkov, vaječníkov a štítnej žľazy. Vypracované postupy boli odovzdané do klinickej praxe, kde slúžia na včasné odhalenie predispozície k nádorovému ochoreniu. Spresnenie diagnostiky leukémií pomocou prietokového cytometra umožnilo efektívnejšiu liečbu onkologických pacientov. Ústav vydáva v anglickom jazyku medzinárodný vedecký časopis Neoplasma, ktorý patrí medzi najkvalitnejšie vedecké časopisy vydávané na Slovensku, konštatovala Čierniková.