Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Utečencov z Ukrajiny podporí výťažok z benefičného koncertu v Trnave

Na archívnej snímke zo 17. novembra 2013 Bazilika sv. Mikuláša v Trnave. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Vystúpia spevokoly Tirnavia a Voci Allegre, Rímskokatolícky cirkevný hudobný spolok sv. Mikuláša a Trnavský komorný orchester, na organe zahrajú Martin Bako, David di Fiore a Stanislav Šurin.

Trnava 14. marca (TASR) – Skladby známych hudobných skladateľov zaznejú v sobotu (19. 3.) v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave na benefičnom koncerte za mier a pokoj na Ukrajine v podaní speváckych zborov, orchestrov aj organistov. Vstupné na podujatie je dobrovoľné, výťažok bude podľa organizátora Stanislava Šurina použitý na zabezpečenie materiálnej pomoci na hraniciach alebo v ubytovacích zariadeniach.

Vystúpia spevokoly Tirnavia a Voci Allegre, Rímskokatolícky cirkevný hudobný spolok sv. Mikuláša a Trnavský komorný orchester, na organe zahrajú Martin Bako, David di Fiore a Stanislav Šurin. "Pozývame na koncert všetkých, ktorí by radi prispeli na pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine a zároveň by si chceli vypočuť koncert našich trnavských speváckych zborov a orchestrov," uviedol Stanislav Šurin, riaditeľ Bachovej spoločnosti (BS) na Slovensku.

Benefičný koncert organizuje BS v spolupráci s farnosťou sv. Mikuláša, mestským kultúrnym strediskom, Slovenskou katolíckou charitou, Štátnym archívom Trnava a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism. "Čoraz viac ľudí z oblasti kultúry alebo cestovného ruchu nás oslovuje s prosbou o spoluprácu pri pomoci utečencom, ktorí prichádzajú do Trnavy, alebo občanom Ukrajiny. Sme veľmi radi, že medzi Trnavčanmi je veľa dobrovoľníkov, ktorí od začiatku pomáhajú," uviedol Alexander Prostinák, zastupujúci riaditeľ OOCR. "Na Trnavskú arcidiecéznu charitu (TACH) sa obracajú organizácie i jednotlivci, ktorí ubytovali ľudí z Ukrajiny, no nevedia, ako ďalej. TACH sa dlhodobo stará o ľudí v núdzi a aj teraz pociťujeme potrebu postarať sa o tých, ktorí to potrebujú," uviedol Igor Strýček z TACH.