Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Už šiesty raz bude Pezinok patriť bicím nástrojom

Na archívnej snímke Gergo Borlai. Foto: DRUMFEST SLOVAKIA

Hlavnou hviezdou festivalu bude fantastický hráč na bicích nástrojoch Gergo Borlai z Maďarska.

Pezinok/Bratislava 9. apríla (TASR) - K vinohradníckej či baníckej tradícii si Pezinok môže prirátať aj ďalšiu - bubenícku. V sobotu (13. 4.) sa v tomto meste už šiesty raz uskutoční medzinárodný festival Drumfest Slovakia určený všetkým milovníkom hry na bicích nástrojoch.

"Myslím, že po piatich úspešných ročníkoch nášho festivalu sa už dá hovoriť o tradícii, ktorú chceme zveľaďovať aj naďalej. Verím, že tohtoročný šiesty ročník túto ambíciu potvrdí," povedal pre TASR autor a spoluorganizátor projektu bubeník Peter Bittner.

Festival sa bude konať v priestoroch pezinského Domu kultúry. Pripravuje ho, tak ako každoročne, občianske združenie P.R.D. (Pezinské rozprávkové divadlo) v spolupráci s mestom Pezinok a ďalšími partnermi.

"Hlavnou hviezdou festivalu bude fantastický hráč na bicích nástrojoch Gergo Borlai z Maďarska. Je nielen profesionálnym bubeníkom, ale aj skladateľom a producentom. Momentálne pôsobí v Los Angeles a Barcelone. S bicími začal ako trojročný a v 15 rokoch sa z neho stal profesionálny bubeník, ktorý hrával s najúspešnejšími maďarskými umelcami. Podieľal sa na viac ako piatich stovkách albumov," uviedol Bittner.

Vo Veľkej sále Domu kultúry v Pezinku predvedie svoju performance švédsky bubeník a perkusionista Adam Janzi, známy svojím vlastným originálnym štýlom. Festival dáva obvykle priestor aj najvýraznejším domácim talentom. Jedným z nich je dvadsaťročný slovensko-taliansky skladateľ a hráč na bicích nástrojoch Mattia Müller.

"Detstvo prežil striedavo v Taliansku a na Slovensku. Hudbe sa začal venovať vo svojich ôsmich rokoch. Na bratislavskom Konzervatóriu študoval melodické bicie nástroje u jedného z najuznávanejších hráčov na marimbe v Európe, profesora Petra Kosorína, vedúceho sekcie bicích nástrojov v Slovenskej filharmónii," pripomenul Bittner.

Ďalším účinkujúcim je jeden z najvýraznejších bubeníkov súčasnej českej a slovenskej hudobnej scény Dušan Černák, ktorý vyučuje hru na bicích nástrojoch na Medzinárodnom konzervatóriu v Prahe.

Súčasťou programu bude aj workshop hry na elektronickej sade bicích nástrojov. Tretíkrát sa uskutoční prehliadka hry mladých hráčov do 15 rokov pod názvom Drum Kids. Prostredníctvom videí na facebookovej stránke Drumfest Slovakia sa môžu odprezentovať nové domáce bubenícke talenty. Najzaujímavejšie videá budú odmenené.

"K festivalu neodmysliteľne patrí minúta potlesku - spomienka na bubenícku legendu, ktorá už nie je medzi nami. Tento rok návštevníci festivalu vzdajú hold Aaronovi Spearsovi. Počas dňa na prítomných čaká aj výstava bubnov a činelov rôznych značiek, možnosť vyskúšať si ich, a takisto bubenícky bufet, limitovaná edícia vína Drumfest Slovakia a, samozrejme, príjemná hlučná atmosféra," doplnil Bittner, známy aj ako organizátor ďalšieho populárneho kultúrneho podujatia v regióne s originálnym názvom Modranská železnica.