Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Už ste boli na výstave Poklad Inkov?

Už ste boli na výstave Poklad Inkov?Nenechajte si ujsť najväčší zlatý poklad na Bratislavskom hrade! Foto: JVS Group

Nenechajte si ujsť najväčší zlatý poklad na Bratislavskom hrade!

Bratislava 27. júla (OTS) - V nádherných priestoroch Rytierskej siene Bratislavského hradu bola pred mesiacom otvorená svetová výstava Poklad Inkov. Mystika dávnych rituálov a uctievanie zlata, ktoré kedysi ohromili španielskych dobyvateľov, vzbudzuje údiv a úctu dodnes. Príďte si vychutnať atmosféru zlata aj vy! Výstava potrvá niekoľko mesiacov.

Unikátna expozícia na ploche viac ako 1000 m2 ukazuje viac než sto originálnych exponátov pochádzajúcich z dôb dávnych civilizácií Južnej Ameriky. Prevoz vystavených exponátov, na ktoré sa do Peru chodili pozerať desiatky miliónov ľudí z celého sveta, sa konal pod záštitou prezidenta Peru. Ide o zlatý poklad nevyčísliteľnej hodnoty, ktorý bude návštevníkom k dispozícii v priestoroch Bratislavského hradu niekoľko nasledujúcich mesiacov.

Zlatý poklad Inkov, tisíce rokov staré originálne exponáty, modely reálnych stavieb a rituálnych miest, mnoho najnovších vedeckých poznatkov a názorne spracované grafické panely výstavy dopĺňa kino a TV obrazovky s dokumentárnymi snímkami zo súčasných nálezísk.

Medzi najcennejšie exponáty patrí veľká posmrtná zlatá maska ozdobená smaragdmi symbolizujúca nesmrteľnosť. Maska váži takmer 2 kg, a okrem ceny samotného zlata má nesmiernu duchovnú hodnotu. Na výstave návštevníci uvidia päť historických korún dávnych vládcov, zlaté ruky v nadživotnej veľkosti a ďalšiu unikátnu hrobovú výbavu. Budú mať možnosť vidieť veľké množstvo rituálnych predmetov, ako sú obetné nože, poháre, či obrovské náhrdelníky, ktoré nosili kňazi počas obradov. Okrem toho sa návštevníci môžu tešiť na ďalšie úžasné inštalácie. Veľmi zaujímavý je napríklad veľký model bájneho mesta Machu Picchu, zlatý trón samotného vládcu Inkov, či kópia Slnečnej brány od jazera Titicaca.

Pre malých návštevníkov je pripravený Detský dobrodružný chodník plný úloh a hier. Pre študentov sú pripravené pracovné listy nielen o zlatom poklade, ale predovšetkým o histórii amerického kontinentu a tiež vedomostný kvíz. Každý návštevník obdrží zdarma zvukového sprievodcu audioguide.

Na výstave spolupracuje SNM - Historické múzeum. Usporiadateľom výstavy je spoločnosť JVS Group, ktorá do Bratislavy priniesla výstavy ako Cosmos Discovery, Titanic či Tutanchamon.

Viac informácií na www.pokladinkov.sk
Vstupenky sú k dispozícii cez predpredaj siete Ticketportal. Počas konania výstavy bude možné kúpiť si vstupenky aj priamo na mieste v pokladni SNM - Historického múzea.
Otvorené každý deň od 10:00 do 19:00. Pokladňa sa zatvára o 17:30.