Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Už zajtra na Hlavnom námestí v Bratislave začína Viva Musica! festival

Foto: Viva Musica! festival

Tento víkend návštevníkov festivalu čakajú dva veľkolepé koncerty na Hlavnom námestí so vstupom zdarma.

Bratislava 25. júna (OTS) - Otvorenie pomyselných brán Viva Musica festivalu a 40. ročníka festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava budú môcť fanúšikovia hudby, ale aj náhodní okoloidúci a turisti zažiť už zajtra, 26. júna na Hlavnom námestí v Bratislave, prostredníctvom veľkého projektu Viva Konzerva!.

Foto: Viva Musica! festival
Štátne konzervatórium v Bratislave dovŕšilo 95. rok svojej existencie. Dožiť sa takého vysokého veku je naozaj úspech, no a dožiť sa ho v dobrej forme a plnej sile – to je priam zázrak.
Na pódiu na Hlavnom námestí sa v piatok večer predstavia výlučne umelci, ktorí študujú alebo študovali na tejto slávnej škole – 14 spevákov, 8 inštrumentálnych sólistov, 6 dirigentov a symfonický orchester zložený zo študentov a absolventov Konzervatória, ktorý bol vytvorený špeciálne pre tento večer.

Diváci budú mať možnosť zažiť vysokú koncentráciu našich slávnych, slovenských operných mien na jednom pódiu. Vystúpia Adriana Kučerová, Ľubica Vargicová, Dalibor Jenis, Filip Tůma, Simona Houda- Šaturová a Otokar Klein. V rámci otváracieho koncertu vystúpi aj Janoska Ensemle, Fragile, huslista Karol Daniš, ktorý sa už ako 5-ročný sa stal mimoriadnym študentom tejto školy a ako 14-ročný získal 1. miesto na Medzinárodnej súťaži mladých huslistov Louisa Spohra vo Weimare, Marián Lapšanský na klavír a okrem iných výnimočných osobností, inštrumentalistov a hercov budeme mať možnosť vidieť a počuť nové talenty ktoré sa rodia pod krídlami Konzervatória. Jedným z nich je mladý fenomenálny klarinetista Martin Adámek.

Martin Adámek je študentom posledného ročníka v hre na klarinete u Petra Drličku a zároveň študuje na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. Na svojom konte má množstvo ocenení z domácich i zahraničných súťaží – medzi najvýznamnejšie patria dvojnásobné absolútne víťazstvo na Súťaži študentov slovenských konzervatórií, 1. miesto a titul laureáta na Medzinárodnej súťaži Leoša Janáčka v Brne a 1. miesto na Medzinárodnej súťaži Concorso ANEMOS v Ríme.

Večerom bude sprevádzať Robo Roth.


Pre tých, ktorý sa ho nebudú môcť zúčastniť osobne určite poteší správa, že bude snímaný RTVS a vysielaný v priamom prenose na Dvojke.
Spoluorganizátorom Viva Musica! festivalu je Bratislavský samosprávny kraj, ktorý je zároveň zriaďovateľom Konzervatória v Bratislave.

O deň neskôr Viva Musica! v spolupráci so Slovenským národným divadlom prenesie operu spolu s kulisami a kostýmami na Hlavné námestie, pod holé nebo. Opera Giovanniho Paisiella, Kráľ Teodor v Benátkach bude prvou open air operou v histórii festivalu a návštevníci si ju budú môcť vychutnať v nedeľu, 28. júna taktiež bez nároku na vstupné. Predstavenie bude unikátom v rámci európskeho kontextu.

Festival tento rok ponúkne desať koncertov od konca júna až do konca augusta. Koncerty sa tak ako uplynulé roky budú konať v Starej tržnici a na Hlavnom námestí, ale mnohí určite privítajú aj nové priestory ako Nádvorie Starej radnice, Nu Spirit Club, Aegon areńa a priestory určené pre komornejšie a zvukovo náročnejšie projekty, ktoré sa uskutočnia v Redute či v Dóme Sv. Martina.

PROGRAM
26. 6.2015, 20:00, Hlavné námestie, Viva Konzerva! * vstup voľný
28.6. 2015, 20:00, Hlavné námestie, Premiéra Paisiellovej opery Kráľ Teodor v Benátkach v spolupráci s Operným štúdiom Slovenského národného divadla * vstup voľný
3.7.2015, 20:00, Reduta – Philip Glass: The Complete Piano Etudes
10.7.2015, 20:00, Nádvorie Starej radnice – Dalibor Karvay
17.7.2015, 19:00, AEGON aréna – Fragile Queen Symphony
24.7.2015, 20:00, Nu Spirit Club – Miki Skuta: The Future Symphony Orchestra
31.7.2015, 20:00, Stará tržnica – Carlos Piñana: Flamenco Symphony
7.8.2015, 20:00, Dóm sv. Martina – Simona Houda-Šaturová: Decade
14.8.2015, 20:00, Stará tržnica – Jánoška Ensemble
29.8.2015, 20:00, Reduta – Viva Opera!

Všetky informácie o koncertoch a festivale nájdete na www.vivamusica.sk alebo https://www.facebook.com/vivamusicafestival.

Vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal.sk.