Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Archeoparku Mikulčice – Kopčany sa uskutočnili Archeologické dni

Pohľad na lávku cez rieku Moravu z českej strany. Lávka je súčasťou novej infraštruktúry pre peších a cyklistov v Archeoparku Mikulčice – Kopčany, archívne foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Územie Mikulčíc a Kopčian sa podarilo prepojiť lávkou v roku 2019. Lávka prispela k zvýšenej návštevnosti oboch regiónov.

Mikulčice/Kopčany 26. septembra (TASR) – V Archeoparku Mikulčice – Kopčany sa počas víkendu uskutočnili Archeologické dni 2021, ktoré sú súčasťou projektu Interreg V-A SK-CZ, ktorí spoločne realizujú Juhomoravský kraj a Trnavský samosprávny kraj (TTSK).

Archeologické dni sú jednou z aktivít projektu. "Počas nich sa uskutočnil 'Jarmark řemesel' a súčasťou boli aj súboje stredovekých bojovníkov. Ďalšími aktivitami projektu je vydanie brožúry s informáciami o tomto území, ktoré bolo historicky spoločným. Takisto sme vyrobili filmový spot. Ten sme mali v pláne predstaviť na veľtrhoch Slovakiatour v Bratislave a Regiontour v Brne, ktoré sa, bohužiaľ, pre pandemické opatrenia neuskutočnia," uviedla pre TASR Ivana Lukášková z oddelenia cestovného ruchu Juhomoravského kraja.

Územie Mikulčíc a Kopčian sa podarilo prepojiť lávkou v roku 2019. "Lávka prispela k zvýšenej návštevnosti oboch regiónov. V rámci aktuálneho projektu sme predstavili Kostol sv. Margity Antiochijskej, ktorý je súčasťou archeoparku na slovenskej strane," doplnil projektový manažér TTSK Martin Halabrín.

V súčasnosti sa uskutočňuje na slovenskej strane aj rekonštrukcia ďalšej kultúrnej pamiatky v katastri obce Kopčany. "Ide o budovu Kačenárne a rekonštrukcia je rozdelená na dve etapy. Prvou je záchrana historickej časti, na ktorú sme získali nenávratný finančný príspevok od Ministerstva kultúry SR vo výške približne 370.000 eur a samotná obec prispela sumou 50.000 eur. Druhou je oplotenie samotného dvora a hospodársky objekt. V ňom sa plánuje informačné centrum, občerstvenie či sociálne zariadenia pre cykloturistov a návštevníkov archeoparku," povedal pre TASR starosta obce Kopčany Dušan Dubecký.

Na moravskej strane je súčasťou archeoparku Slovanské hradište v Mikulčiaciach. "Je významnou kultúrnou pamiatkou predovšetkým vďaka svojmu stavu dochovania. Hradisko zaniklo na začiatku 10. storočia a čo je dôležité, nebolo poškodené ďalšou zástavbou a my sa na tomto mieste stretávame s históriou starou približne 1200 rokov,“ uviedla pre TASR vedúca Slovanského hradišťa v Mikulčiciach Gabriela Dreslerová.