Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Baziliku v Trnave rozozvučí Missa solemnis Tyrnaviesis od Trnavského

Na snímke Bazilika sv. Mikuláša v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Okrem premiéry Missa solemnis Tyrnaviensis in C odznie taktiež premiérovo dielo Kopánka reqiuem pre mužský zbor, ktoré skladateľ skomponoval k 80. výročiu poslednej cholerovej epidémie v Trnave.

Trnava 10. októbra (TASR) – Po viac ako šiestich desaťročiach od úmrtia slovenského skladateľa Mikuláša Schneidera Trnavského predstavia v Trnave jeho doteraz neznáme dielo Missa solemnis Tyrnaviesis in C. V Bazilike sv. Mikuláša odznie v sobotu (15. 10.) vo svetovej premiére v podaní 80-členného speváckeho zboru v sprievode orchestra. Informovala o tom za organizátorov z Trnavského osvetového strediska Veronika Behúlová.

Dielo začal M. Sch. Trnavský komponovať ako 18–ročný, ale nikdy ho neuzavrel, hoci sa k nemu počas života vracal. Na dopracovanie a dokončenie inštrumentácie sa po odporučení znalkyne skladateľovej tvorby, muzikologičky Edity Bugalovej podujala hudobná skladateľka Oľga Kroupová, a to najmä z dôvodu jej osobnostnej kompatibility v duchovno-hudobno-liturgickom nastavení. Na koncerte s názvom Maestro Trnave, Trnava maestrovi sa predstavia pod taktovkou dirigenta Pavla Procházku trnavské spevácke zbory Technik Akademik, Tirnavia, Cantica (Z)nova, VoxAurumque, zbor a orchester Rímskokatolíckeho cirkevného hudobného spolku sv. Mikuláša a Trnavský komorný orchester. Ako sólistky mezzosopranistka Lucia Duchoňová, sopranistka Lucia Kubeková, dopĺňať ich budú barytonista Martin Mikuš a tenor Pavol Oravec. Sólové inštrumentácie uvedú Peter Reiffers (organ), Alžbeta Ševečková (husle), Michal Malčovský (organ), Andrej Gál (violončelo) a Martina Tomašovičová (klavír).

Okrem premiéry Missa solemnis Tyrnaviensis in C odznie taktiež premiérovo dielo Kopánka reqiuem pre mužský zbor, ktoré skladateľ skomponoval k 80. výročiu poslednej cholerovej epidémie v Trnave. Do dramaturgie sú zaradené aj skladby z jedinej Schneiderovej operety Bellarosa. "Toto dielo je zámerne zaradené z dôvodu príbuznosti spevnej témy v časti Kyrie v Missa solemnis Tyrnaviesis a je dokladom, že skladateľ sa práve týmito melódiami celoživotne zaoberal," doplnila Behúlová.

Neznáme dielo tohto významného zakladateľa slovenskej umelej a koncertnej piesne a tvorcu duchovnej hudby na Slovensku uzrelo svetlo sveta v notovom zápise, a tak po naštudovaní môže byť predstavené verejnosti, interpretované pokračovateľmi Schneiderových diel z radov umelcov pôsobiacich v neprofesionálnom i profesionálnom umení v Trnave. "S vrelým prijatím sa objav diela stretol najmä v prostredí trnavských hudobných a speváckych telies, ktoré pokračujú v Schneiderovom odkaze," dodala Behúlová.

Koncert sa uskutoční s podporou Fondu na podporu umenia a Hudobného fondu.