Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Bazilike v Trnave sa rozozvučia organy z rokov 1783 a 1912

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič , 23. apríla 2017

Úvodný koncert 27. ročníka medzinárodného festivalu sa uskutoční 31. júla o 20.00 h.

Trnava 23. júla (TASR) – V Bazilike sv. Mikuláša v Trnave sa v rámci festivalu Trnavské organové dni rozozvučia vzácne organy z rokov 1783 a 1912. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism Alexander Prostinák.

Úvodný koncert 27. ročníka medzinárodného festivalu sa uskutoční 31. júla o 20.00 h. Skladby Johanna Sebastiana Bacha či Alexandra Vidakoviča zahrá mladá organistka Tea Kulašová z Chorvátska. "Festival je jedinečný tým, že umelci svoje skladby odohrajú na vzácnych historických organoch, ktoré sa nachádzajú v interiéri gotickej Baziliky sv. Mikuláša," uviedol Prostinák.

Druhý koncert, ktorý sa uskutoční 7. augusta, bude patriť Dmytrimu Morozovovi so speváčkou Olenou Shiryaevou z Charkova. V auguste sa predstaví aj slovenský organista Martin Bako a hudobný súbor Cantores Bratislavensis. "V rámci svojho slovenského turné na festivale vystúpi španielsky organista Juan Paradell Solé, ktorý pôsobí aj vo vatikánskej Bazilike sv. Petra. Jeho koncert sa uskutoční v nedeľu 21. augusta," doplnil organizátor festivalu Stanislav Šurin.

Na podujatí sa predstaví aj cirkevno-hudobný spolok pri Bazilike sv. Mikuláša, ktorý v súčasnosti vedie taliansky dirigent Daniele Ruzzier. Tento rok s ním ako sólista vystúpi 28. augusta poľský organista a organár Jerzy Kukla.

Prvý septembrový víkend bude patriť symfonickému repertoáru talianskeho organistu Fabia Maceru. Záverečným vystúpením bude inštrumentálna hudba z obdobia 17. a 18. storočia v podaní huslistu Miloša Valenta a organistu Stanislava Šurina.