Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Berlíne otvorili Humboldtovo fórum, bude slúžiť vede a kultúre

Zvuková inštalácia počas výstavy s názvom Berlin Global v priestoroch budovy Humboldtovho fóra v Berlíne počas novinárskeho dňa v pondelok 19. júla 2021, ktorý sa konal deň pred oficiálnym otvorením. V Berlíne otvorili v utorok Humboldtovo fórum, jeden z najambicióznejších medzinárodných kultúrnych projektov nemeckého hlavného mesta. Stalo sa tak po niekoľkých odkladoch a značnom prekročení stavebného rozpočtu, informuje tlačová agentúra DPA. Centrum pre kultúru, vedu a umenie sa nachádza v srdci Berlína a jeho výstavba stála 680 miliónov eur. Inštitúcia svoju prevádzku odštartovala šiestimi výstavami, rozsiahlym úvodným programom a voľným vstupom počas prvých 100 dní. Humboldtovo fórum sídli v Berlínskom paláci, ktorý je replikou bývalej kráľovskej rezidencie. Foto: FOTO TASR/DPA

Centrum pre kultúru, vedu a umenie sa nachádza v srdci Berlína a jeho výstavba stála 680 miliónov eur.

Berlín 20. júla (TASR) - V Berlíne otvorili v utorok Humboldtovo fórum, jeden z najambicióznejších medzinárodných kultúrnych projektov nemeckého hlavného mesta.

Stalo sa tak po niekoľkých odkladoch a značnom prekročení stavebného rozpočtu, informuje tlačová agentúra DPA.

Centrum pre kultúru, vedu a umenie sa nachádza v srdci Berlína a jeho výstavba stála 680 miliónov eur. Inštitúcia svoju prevádzku odštartovala šiestimi výstavami, rozsiahlym úvodným programom a voľným vstupom počas prvých 100 dní.

Ďalší otvárací krok je naplánovaný na 22. septembra s výstavami Etnologického múzea a Múzea ázijského umenia. Očakáva sa, že celé fórum bude otvorené v prvej polovici roku 2022.

Humboldtovo fórum sídli v Berlínskom paláci, ktorý je replikou bývalej kráľovskej rezidencie. Tú počas druhej svetovej vojny poškodilo spojenecké bombardovanie a v 50. rokoch ju východonemecké úrady zbúrali. Repliku budovy v pruskom barokovom štýle vybudovali v rokoch 2013-2020.

Humboldtovo fórum by sa mohlo stať "arénou pre demokratickú kultúru debaty" a slúžiť "ako model pri riešení kultúrneho majetku v koloniálnych kontextoch, čo je hybnou silou pre potrebnú zmenu", uviedla počas slávnostného otvorenia inštitúcie nemecká ministerka kultúry Monika Grüttersová.

"Prehodnotenie nemeckej koloniálnej histórie tu bude čoskoro hrať ústrednú úlohu," dodala.

Niektoré artefakty, ktoré sú umiestnené v tejto budove, však vyvolali polemiku. Nemecko totiž v súčasnosti rokuje s Nigériou o vrátení zbierok tzv. beninských bronzov vrátane tých, ktoré sú vystavené v Humboldtovom fóre.