Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V Bibiane otvorili výstavu #slovo#jazyk#kniha

Na archívnej snímke zo 17. februára 2022 vernisáž Hravá hlava v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Výstava je obohatená o knižky z fondu knižnice Bibiany, kde sa nachádzajú vzácne tituly z celého sveta, ktoré získali rôzne medzinárodné ocenenia za autorské či ilustračné spracovanie.

Bratislava 25. marca (TASR) - Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti, pripravila od štvrtka (24. 3.) v Galérii Dušana Rolla výstavu kníh a časopisov pre deti a mládež národnostných menšín žijúcich na Slovensku pod názvom #slovo#jazyk#kniha. "Je komornou 'oslavou' Medzinárodného dňa materinského jazyka (21. februára) a Medzinárodného dňa detskej knihy (2. apríla)," uviedol pre TASR Juraj Šebesta z Centra detskej literatúry, čítania a SK IBBY.

"Výstavou #slovo#jazyk#kniha sme sa rozhodli prezentovať a podporiť tvorbu pre deti a mládež národnostných menšín, ktorej cieľom je pripomenúť, poznávať uchovávať a rozvíjať materinské jazyky ako dedičstvo predkov, vzácnu súčasť svojej identity," poznamenal Šebesta k podujatiu, na ktorom návštevníci nájdu obrázkové knižky, povesti, knihy pre mládež, rozprávky či leporelá. Publikácie pochádzajú z produkcie vlastných vydavateľstiev národnostných menšín, iné z knižných fondov, ktoré si budujú z kníh dovezených z materskej krajiny, alebo z ich prekladov do slovenčiny.

Deti čakajú aj pexesá, puzzle i tajnička. Výstava je obohatená o knižky z fondu knižnice Bibiany, kde sa nachádzajú vzácne tituly z celého sveta, ktoré získali rôzne medzinárodné ocenenia za autorské či ilustračné spracovanie. Výstava potrvá do 24. apríla.

Medzinárodný deň materinského jazyka vyhlásený OSN v novembri 1999 ako pamiatka na hrdinstvo bengálskych študentov, (boli zastrelení počas demonštrácie v Dháke 21. februára 1952 za uznanie svojho materinského jazyka bengálčiny ako druhého oficiálneho jazyka vtedajšieho Pakistanu), sa po prvý raz vo svete oslavoval 21. februára 2000. V roku 2020 sa do osláv zapojilo aj Slovensko a tretí rok si ho svojimi aktivitami pripomína aj Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti.

Medzinárodný deň detskej knihy sa každoročne slávi 2. apríla, v deň narodenia dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena (2. 4. 1805 – 4. 8. 1875). Podnet k oslavám dala v roku 1967 medzinárodná mimovládna organizácia UNESCO – IBBY (International Board on Books for Young People – Medzinárodná únia pre detskú knihu), ktorá združuje organizácie a jednotlivcov z celého sveta so snahou podporovať vydávanie a rozširovanie kvalitných detských kníh. Bibiana pri tejto príležitosti každoročne organizuje celoslovenský trojdňový festival Dni detskej knihy, vždy v inom slovenskom meste v spolupráci s lokálnou knižnicou.