Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Blatnici si pripomenú nakrútenie kinohitu Paľa Bielika Jánošík

V roku 1910 sa narodil režisér, scenárista a herec PAĽO BIELIK, príslušník zakladateľskej generácie slovenských filmových pracovníkov a hercov, známy ako predstaviteľ filmového Jánošíka z roku 1936. Ako režisér vytvoril 11 filmov, z ktorých sú najznámejšie Vlčie diery, Štyridsaťštyri, Majster kat, alebo novšia verzia Jánošíka. Foto: ARCHÍV TASR

Dramaturg Peter Cabadaj doplnil, že súčasťou programu v areáli Prónayovského kaštieľa bude aj beseda s hercami Vojtechom Brázdovičom a Jurajom Sarvašom, ktorí v Bielikovom filme účinkovali.

Blatnica 21. júna (TASR) – V turčianskej obci Blatnica si v piatok a sobotu (24. - 25. 6.) pripomenú 60. výročie nakrútenia dvojdielneho kinohitu scenáristu a režiséra Paľa Bielika Jánošík I., II. Podujatie nadväzuje podľa dramaturga Petra Cabadaja na vlaňajšie oslavy storočnice prvého slovenského celovečerného filmu Jánošík.

Doplnil, že súčasťou programu v areáli Prónayovského kaštieľa bude aj beseda s hercami Vojtechom Brázdovičom a Jurajom Sarvašom, ktorí v Bielikovom filme účinkovali. "Program ponúkne aj prezentáciu knihy, vernisáž výstavy, folklór a atraktívny hudobný koncert. Osobitne treba spomenúť svetovú premiéru filmového dokumentu Turčianski olejkári a šafraníci. Snímka reflektuje unikátny historický fenomén so silným medzinárodným rozmerom, ktorý je neodmysliteľne spojený s Blatnicou i ďalšími turčianskymi obcami," vysvetlil dramaturg.

Podotkol, že na príklade Blatnice – dediny s tisíckou obyvateľov – možno zovšeobecňujúco ilustrovať celé dejiny slovenskej kinematografie. "Všetko sa to začalo pred 101 rokmi priekopníckym nemým Jánošíkom so zjavnou národnobuditeľskou tendenciou. Pokračovalo glorifikovaním vojnovej histórie (40. roky), temnou a propagandistickou érou (50. roky), experimentujúcim obdobím ("zlaté šesťdesiate"), normalizačnou šeďou (70. a 80. roky), oduševneným ponovembrovým časom a skončilo sa chudobnými rokmi na prelome milénií," skonštatoval Cabadaj.

"Mierou vrchovatou Blatnici dopomohli nádherné exteriéry horského masívu Veľkej Fatry, Gaderskej a Blatnickej doliny. Magická, tajomstvom zahalená atmosféra krajiny, pôvabný kolorit a fascinujúce prírodné útvary vytvárajú optimálne milieu na nakrúcanie rozprávok. Silným impulzom bol nesporne aj fakt, že práve v tejto turčianskej obci vznikal prvý slovenský celovečerný hraný film bratov Siakeľovcov, ktorí z Blatnice pochádzali," dodal dramaturg podujatia.