Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

V Bratislave dnes začal medzinárodný festival gregoriánskeho chorálu

Festival potrvá štyri dni, predvedú sa okrem Slovákov aj skupiny z Talianska, Sardínie, Poľska a Česka.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Slávnostným otváracím koncertom v Jezuitskom kostole Najsvätejšieho Spasiteľa na Františkánskom námestí v Bratislave sa dnes večer začal IV. medzinárodný festival gregoriánskeho chorálu.

Počas štyroch festivalových dní (25.-28. októbra) sa tentokrát predstavia gregoriánske scholy zo Slovenska, Talianska, Sardínie, Poľska a Česka. Slovenskú republiku budú reprezentovať viaceré zbory, medzi nimi Schola Gregoriana Bratislavensis, Schola Cantorum Katolíckej univerzity v Ružomberku, gregoriánska schola z Košíc a ďalšie.

V piatok bude festival pokračovať koncertom gregoriánskeho chorálu v Katedrále sv. Martina v Bratislave (o 19.00 h). Súčasťou programu festivalu sú aj workshopy a spoločný nácvik spevov na latinskú liturgiu. Uskutočnia sa v piatok a sobotu. V sobotu 27. októbra o 16.30 h sa v Jezuitskom kostole bude konať sv. omša s gregoriánskym chorálom, o 18.00 h nasleduje slávnostná latinská sv. omša a o 19.15 h sa uskutoční koncert gregoriánskeho chorálu.

V nedeľu 28. októbra predpoludním budú gregoriánske scholy zúčastnené na festivale účinkovať počas sv. omši vo viacerých bratislavských kostoloch. Napríklad o 9.00 h v Katedrále sv. Martina a vo Františkánskom kostole v centre mesta, o 10.30 h na sv. omši v hlavnom chráme vojenského ordinariátu - Katedrále sv. Šebastiána na Peknej ceste, o 11.00 h v Kapucínskom kostole a v ďalších. Slávnostné ukončenie festivalu bude o 19.00 h v Jezuitskom kostole.

Zakladateľom a umeleckým vedúcim Festivalu gregoriánskeho chorálu v Bratislave je dirigent a pedagóg na VŠMU Mgr. Milan Kolena. Záštitu nad festivalom v tomto roku prevzali predseda Rady Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre vedu, vzdelanie a kultúru biskup František Rábek a námestníčka primátora Bratislavy Anna Dyttertová.